Fem en fredag v.15: Nostalgi

Tänk att det var vårigt för en vecka sen och vinterväder den här veckan. Jag hoppas på betydligt bättre väder nu när det vankas helg, och sen påsk!

Den här veckan gick jag igenom Spotify och lyssnade på mina favoriter som yngre, Five. Det blev en nostalgitripp och veckans frågor går föga förvånat i dess fotspår. Kanske är det lite lättare frågor den här veckan?

De som länkade sina inlägg förra veckan var Hanna, Emilie, Frugan E, Paula, BP, Madeleine, Monika, Pärla, itismadeby, Josephine. Tack för att ni deltar! Förra veckan låg min server nere en längre stund, så jag är glad att ni ändå var så många som svarade. :)

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag.

 1. Vilken låt tar dig tillbaka till discotiden?
 2. Vilken maträtt påminner dig om din barndom?
 3. Vad för trend skulle du vilja se komma tillbaka?
 4. Vilken var den första CD-/LP-skiva/kassettband du köpte?
 5. Tittar du någonsin igenom saker och lådor med saker du sparat?

Vilken låt tar dig tillbaka till tiden med disco/fest?
Oj oj, jag minns särskilt alla tryckare jag har dansat till tonerna av Michael Jackson’s You Are Not Alone. En riktig klassiker för mig på 90-talet som knapp 10-åring. En nedsläckt lokal, discokula, popcorn och såklart ”får jag lov?” definierade för övrigt discot.

Vilken maträtt påminner dig om din barndom?
Innan alla tacoskal och innan fredagsmyset blev en term i var svensk hem åt vi en hel del pommes frites med grillkorv och bearnaisesås. Oj vad beasås var och är en stor favorit. Men det måste vara Blå band, aldrig Knorr, om vi pratar klassisk pulversås.

Vad för trend skulle du vilja se komma tillbaka?
De flesta trender från 1900-talet har väl hunnit komma tillbaka någon gång genom åren, så nu tycker jag det är dags för något riktigt gammalt – kanske dags för ett nytt århundrade med 1800-talsklänningar? Blir trångt i kollektivtrafiken med de vida kjolarna.

Vilken var den första CD-/LP-skiva/kassettband du köpte?
Jag är uppvuxen med CD-skivor och kassettband där den första CD:n jag köpte nog var en blandskiva med de senaste hitsen – Absolute Stars. Vet inte om jag någonsin köpte något kassettband själv, men minns att jag älskade någon från Pernilla Wahlgren.

Tittar du någonsin igenom saker och lådor med saker du sparat?
Väldigt sällan. Det mesta från min barndom finns dessutom hos min mamma som jag någon dag däremot ska försöka gå igenom. Finns nog en hel del som Harry kanske skulle ha nytta av. När jag väl kommer gå igenom allt förväntar jag mig översköljas av alla minnen från när jag var liten.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Nu väntar som vanligt jobb. Ikväll blir det semifinal 4:7 mellan Färjestad och Djurgården på plats i Hovet. Heja, heja DIF. Hur spenderar du denna fredag?

You may also like

30 kommentarer

 1. ja nu är det nog tacos som du säger som de flesta kommer förknippa som fredagsmiddag tillsammans, jag fick också tänka till vad vi hde som lite mys och i vår familj är det nog småländska rårivet =D

 2. gud så rolig läsning älskar att läsa om olika nostalgi resor inlägg.

  härlig utmaning som jag desvärre inte har hakat på

 3. Vilket roligt tema! Hänger såklart med även på den här veckans tema. Just nu när du skrev om blå band kom jag på att min kalasmat som jag ville ha var alltid pommes frites med kyckling och såklart massor med bearnaisesås.

 4. Pommes och korv är riktigt gott :) Har aldrig haft den såsen till :P Det ska vara ketchup och vitlökssmör :)

 5. När jag var liten visste vi inte vad taco var för något! Men jag minns när min storasyster tog hem kinamat när jag var liten, herregud. Jag och min pappa var skeptiska till den maten, men det blev snart en favorit och vi åt det nästan varje fredag:).

 6. Så roligt att läsa ! Cd var ju verkligen allt när jag var liten ! Minns de så väl när man fick sin första cd skiva

 7. Jaaa 1800-tal 😍, men man behöver ju inte klä sig som societeten kanske, de arbetande människornas kläder var enligt min smak riktigt fina med 🤗.

 8. Hej, jag blev sittande vid Youtube en timme i ren nostalgiyra när jag försökte komma på vilka låtar som var gamla favoriter. Hoppas du får en härlig aprilhelg!

 9. härligt med nostalgi
  det är så skoj o lyssna på gamla låtar brukar göra det o städa
  japp pommes o korv va en lördagsmat på den tiden o mitt första kasettband va ABBA hi hi

 10. Hahaha! Förutom Michael Jackson märks det helt klart att du är några decennier yngre än jag. Å du, nej 1800-tals klänningar vill jag verkligen inte ha tillbaks. Har inte ägt en klänning/kjol på flera år. Så vad skulle jag göra av alla mina jeans då;-)

 11. Åh! Detta var verkligen en liten nostalgitripp :D Kommer så väl ihåg vårat ”fredagsmys” som oftast var någon ungersk gryta som mamma slängde ihop men sen på kvällen så åt vi ”chokladbollssmet”. Pappa brukade röra ihop smeten i en bunke men vi var alla för lata för att rulla bollar så vi satt och åt med sked direkt ur :P haha!

 12. Så kul att läsa. Var ung på 90-talet jag med, så att jag minns låtarna som spelades då, hur discon va. Annat är det idag.

 13. Discotiden då tänker jag tillbaka till mellanstadiet då det var mkt disco. Nena med 99 Luftballons avr min favolåt

 14. Så kul att läsa Five var en av mina favoriter med och BSB samt Spice girls ett tag där men några som alltid har funnits där för mig är Arvingarna & Jan Johansen 😄

 15. 90-talet var ju bra år trots att jag är född 94 så minns jag kassettbanden med musik som jag ibland lyssnade på. Brukade samla på CD skivor som liten :)

 16. Verkligen en så kul utmaning & intressant att läsa dina svar! Michael Jacksons You are not Alone är verkligen en otroligt fin klassiker🌷

 17. hoppas lördagen varit bra här en lugn lördag härligt
  fin söndag önskar ja oxå o vi hoppas väl på sol

 18. Det är bitterljuvt med nostalgi…
  Fastän det skiljer i ålder mellan oss känner jag igen mig i det där med blå bands pulversåser! Hos oss var det brunsås,bea och hollandaise på pulver!
  Och tonårsdisco – Ja, herregud så kul det var och hjärtskärande ibland. Jag törs knappt läsa mina dagböcker… Jag var olyckligt kär typ hela gymnasiet.
  Kul ämne, men jag gör inga egna svar denna gång. Kul att läsa dina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.