Fem en fredag v 2: sena kvällar

Den här veckan har varit lite upp och ner med en Harry som nattugglat några nätter och jag som har dragits med en förkylning. Inte så stor, men tillräckligt för att vara riktigt trött. Tålamodet prövas även när man lutar sig över en spjälsäng och sakta känner huvudet och näsan fyllas av snor samtidigt som ens son vägrar ligga still på rygg utan bara ska krypa runt i sängen. Förlåt för mental bild!

Veckans händelser har därmed inspirerat veckans frågor. Nu är det för övrigt riktigt många som hittat hit och är med! Jag tittar på ett smidigt länkplugin för en bättre översikt av de som väljer att vara med, men för nu kommer här de som i alla fall kommenterade: Birgit, Monika, Annette, Saija, Emilie, BP, Hanna, Paula, Eva, Madeleine, Linda. Puh. Jag har även skapat en kategori för de som vill kika på alla tidigare frågor.

 1. Vad är det bästa med att vara vaken när alla andra sover?
 2. När var du sist vaken mitt i natten, och av vilken anledning?
 3. Vilket sent öppet ställe har någon gång räddat dig, och varför?
 4. När du inte kan sova av någon anledning, vad håller dig sällskap?
 5. Vilket tv-program som liten fick du inte se för att det gick för sent?

Vad är det bästa med att vara vaken när alla andra sover?
Tystnaden och lugnet. Det är något med hela grejen att göra något när andra är omedvetna om det.

När var du sist vaken mitt i natten, och av vilken anledning?
Det var en liten Harry som hållit mig vaken två nätter den här veckan. Att försöka få honom att somna om bredvid mig gick inte heller, han skulle prompt krypa omkring i sängen. Ena natten var jag glad att få ”sovmorgon” till halv nio, men natten till igår blev det inte många timmar sömn.

Vilket sent öppet ställe har någon gång räddat dig, och varför?
Det skulle vara de gånger jag sprungit till mataffären precis innan de stängt (heja öppettider till 22 och 23) för att köpa ingredienser till något jag börjat baka. Det har hänt att jag bakat till något dagen efter (det här med att börja i tid, va) och så har det inte alls blivit bra så jag behövt börja om.

När du inte kan sova av någon anledning, vad håller dig sällskap?
Om jag är ensam i sängen brukar jag sätta på en podd att somna till. Det brukar vanligtvis fungera för plötsligt vaknar jag till sömndrucken till något helt annat program. Är jag inte trött på kvällen är det jag och min bästis Netflix som hänger tills jag blir trött nog att lägga mig.

Vilket tv-program som liten fick du inte se för att det gick för sent?
Det var ju många såklart, men jag minns hur jag aldrig fick vara uppe och titta på Rederiet. När vinjetten började var det dags för mig att hoppa i säng. Besvikelsen. Kan jag ha varit runt 6 år?

Hoppas du gillade frågorna. I den händelse jag får sovmorgon (haha) är detta inlägg tidsinställt. Kanske sover jag, kanske är det strax frukost. I vilket fall som hoppas jag du får en fin start på dagen!

You may also like

40 kommentarer

 1. Vi har varit väldigt skonade när det kommer till vakna nätter med Lilla My (Förlåt, du vill säkert inte höra om att andras jävla ungar kan sova) men jag känner igen det där med att näsan fylls med snor och att man får panik. Kryper runt, runt, runt i sängen gör hon dock vid nattningarna och ibland blir jag helt tokig. Vilka roliga frågor, kommer ihåg hur förbannad man var när man skulle gå och lägga sig och de andra satt uppe och tittade på tv. Urgh!

  1. Haha vi har haft det väldigt bra med Harry som sovit hela nätter sen han var 5 veckor. Har varit sån lyx (och inget man velat säga till andra föräldrar :p) men nu i samband med tänder och att han varit lite förkyld har han haft några stökiga nätter. Inget jag egentligen klagar på då jag kunnat haft det såhär hela tiden. :D

 2. Alltid lika intressant att få komma in och se vilka frågor du ställer varje fredag. Visst blev man besviken när man låg i sängen, var tvungen att sova men så hör man den där vinjetten på ett program man så gärna vill se.

 3. Netflix är alltid bra att ha när man inte kan sova. Och det är så himla bra att det finns affärer som har öppet länge på kvällen om man skulle behöva nått. ”Min” Ica butik har öppet ända till 23.

 4. Det är verkligen underbart med affärer som har öppet sent när man verkligen behöver någonting!

 5. Brukar också lyssna på podd när jag ligger sömnlös! Ska svara på frågorna sen jag med ☺️

 6. synd om Harry, hoppas han mår lite bättre nu och att ni får sova om nätterna <3 När jag var typ 14-15 så ville jag alltid se Arkiv x, men det gick vid halv 11 och då måste jag sova. Men varje måndag smög jag upp och tittade på det i alla fall haha :-P

 7. Det där med mataffärer känner jag igen, vet inte hur många ggr jag gjort stor kok inser att jag glömt något viktigt och kör i väg fullsatt och är framme minuten innan det stängs..

 8. Rederiet kommer jag ihåg, jag fick också gå och lägga mig när de började. Minns en gång när jag inte kunde sova och gick upp, då satt mamma och pappa i soffan och åt kebabrulle. Så fuskigt! 🙈😂 så jag gick snabbt och la mig igen

  1. Haha, ja tänk vad mycket ens föräldrar måste ha gjort medan man sov! Tänker bara på vad en själv gör nu liksom och allra troligast kommer göra när Harry blir större, som att käka godis någon annan dag än lördag. 😂🙈

 9. Nu har jag inga barn som väcker mig på natten o jag har tack o lov inga andra sömnproblem. Känner dock igen mig i att man aldrig fick se rederiet för man va tvungen o sova.

 10. Vår affär stänger också 23 och det är så himla skönt! Jag kollade på Rederiet när jag var liten, kommer ihåg att jag tyckte det var bra och spännande😂

 11. Jag är en riktig nattuggla, så om jag inte hade haft ett jobb att gå till eller tider och passa hade jag nog vänt på dygnet helt. Mörkret och tystnaden inspirerar mig, så ofta är det då jag jobbar på som bäst.

 12. Jaa det är bra att det finns butiker som är öppna sent när man har glömt nåt :) Rederiet är så bra :) Kollade på det men skulle vara kul att se om :)

 13. ÅÅÅH dina frågor är alltid så roliga, ahahah. Älskar dem <3 Minns själv när man var liten och inte fick se på "vuxen program" för mamma och pappa. Efter Bolibompa var det dags att sova. Nu är jag fortfarande så, efter 21 ska jag gå och göra mig i ordning. Kram!

 14. Vad roligt med nya frågor och att läsa dina svar. Jag hänger på om jag hinner lite senare. Måste kommentera ikapp alla bloggar först bara så jag vet hur mycket tid jag har att lägga på bloggen.

 15. Håller med om första punkten. Tystnaden och ensamtiden när alla andra sover är den bästa. Uppskattar så min ensam tid på kvällen, Får samla mina tankar och känslor.

 16. Undrar om inte alla varit aningens stötta över att anses så unga att vi inte fick stanna uppe och titta på tv – oavsett vad det var vi inte fick se ;) Som barn, speciellt, anser man sig väldigt mycket mer mogen än vad omgivningen gör :)
  Bra frågor :) Jag har svart på dem på min blogg!

 17. Rederiet – det fick jag se. Sveriges första ”såpa”, typ.
  Men jag håller med dig, det är skönt att göra saker när ingen vet om det.
  Insåg dock när jag svarade på frågorna att det var längesen jag hade småttingar som vaknade stup i kvarten och det var ännu längre sedan jag var ute och nattsuddade :-) Allt har sin tid!

 18. Frågor om nattlig vakenhet känns lite som mitt område! :)
  Jag tycker också om tystnaden och lugnet när jag är ensam vaken.
  Senast jag var vaken mitt i natten var igår, men varför jag vaknade minns jag inte.
  Något sent öppet ställe som räddat mig tror jag var ett jouröppet apotek för många år sen.
  När jag inte kan sova lyssnar jag på poddar och guidad meditation på youtube.
  Jag fick inte titta på något program efter kl 21 för då var det läggdags.

 19. Tycker det är så himla roligt att ditt ”Fem en fredag” har slagit igenom så fort och så stort! Det kan bero på att dina frågor är annorlunda och himla roliga. Stort GRATTIS till den framgången, som du verkligen är väl värt:-) Tusen tack för länken också. Å självklart är jag med idag också:-)

 20. Jag är verkligen en riktig nattmänniska, älskar att vara vaken under småtimmarna när världen utanför är helt tyst! Förut satt jag alltid och spelade halva nätterna dock hahah

 21. Ja nog tyckte man så förr att det var skönt att vara vaken då de andra sov, man fick sin tid =D. NUmera är det inte lika mysigt, för i regel är man ju vaken på sena kväll om det är en tös som sover oroligt eller så,

 22. Tystnaden och lugnet som vilar över hemmet är så skön att finnas i. Mobilen blir min bästa vän när John Blund inte kommer till mig

 23. Ja det där med att göra saker i tid det är inte heller jag bra på. Är så glad att Ica nu har öppet till 22. Jag brukar somna till en ljudbok :)

 24. Så kul att läsa dina svar! Har du någon favorit podd? Behöver tips! Kommentera gärna svaret hos mig så jag inte missar ditt svar! :D Ha en härlig helg ! :)

 25. Vilken härlig lista! Jag håller med om att det bästa med att vara vaken när alla andra sover är lugnet och tystnaden. Det är verkligen den tidpunkten som ingen har några förväntningar på en. Gillar det tidpunkten :) // Petra Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.