Att läsa på ett nytt sätt

I vanliga fall är jag en väldigt digital person. Min telefon är ju tyvärr i princip en förlängning av mig själv. Vad jag däremot aldrig kunnat omvandla är i sak två grejer: 1) jag älskar att använda en papperskalender och 2) att läsa en riktig bok. Att få vända blad och känna doften av en ny bok är något jag verkligen gillar oavsett om det är en läsebok eller anteckningsbok.

Kanske är det därför jag inte läst så mycket på ett bra tag nu, för att jag spenderar så mycket tid framför en skärm. Jag har heller inte något bibliotekskort (har två gånger på kort tid registrerat mig för ett men inte gått iväg för att hämta ut det) och att köpa nya böcker hela tiden har inte känts så smart om jag ändå inte tänkt läsa klart dem.

I måndags bestämde jag mig därför för att hoppa på och testa ett abonnemang på Nextory. Det är ju en av mina nyårsönskningar att läsa mer. Att det blev Nextory är bara en slump, jag valde mellan det och Storytel. Under två gratisveckor nu ska jag försöka utvärdera mitt läsande. Kanske hoppar jag efter det på två gratisveckor hos Storytel så kan jag även jämföra tjänsterna.

Hoppas på att lästiden sannerligen blir min bästa tid.

Hittills har jag i alla fall läst lite varje kväll innan jag släckt lampan. Jag har försökt lägga mig i tid på grund av min förkylning och då passat på att varva ner med läsning. I läslistan som finns i appen har jag lagt till ett flertal böcker, och just nu läser jag två böcker parallellt – Stjärnfall av Lars Wilderäng, och Till min dotter av Malin Wollin. Jag ser fördelen i att på till exempel semestern slippa släpa på flera böcker om jag känner för att läsa något annat. Och gillar jag inte en bok kan jag bara botanisera i mitt digitala bibliotek där i princip allt finns. Jag är faktiskt såld.

Läser du e-böcker? Eller lyssnar på ljudböcker kanske? Ljudböcker har jag svårare för då jag lätt tappar fokus, men ska i alla fall testa ute på mina promenader om jag inte har någon podd att lyssna på.

You may also like

41 kommentarer

 1. Jag läser alldeles för lite för mitt eget bästa. Jag har testat ljudbok, det går inte, och jag läser mest pocketböcker på semestern. Måste skärpa mig….

 2. Jag är som du , älskar vanlig pappers kalender! Jag upplever mer kontroll och tycker det faktiskt är avkopplande att skriva ner för hand!

  Däremot har jag inte läst böcker på flera år!

 3. Jag vill också ha kalender i pappersformat, jag kan inte skriva ner via mobilen för har inte fastnat på det sättet. Men däremot lyssnar jag hellre på en ljudbok än läser en fysisk bok nu när jag har fått upp lyssningen =)

 4. Å, jag håller verkligen med dig! Jag gillar också att ha en riktig papperskalender och inget går upp mot att läsa en riktig bok!🌸💕

 5. Nei kalendere og bøker skal være papir. :D Jeg klarer ikke lydbøker, det er så mange rare stemmer. Bedre å lese selv synes jeg. Jeg leser som oftest i badekaret, da egner det seg dårlig med noe teknisk.

 6. Jag vill läsa böcker i pappersformat. Har ett helt gäng i hyllan som jag inte läst än. När tiden inte räcker till så är det att läsa böcker som prioriteras bort.

 7. Jag läser varje kväll innan lampan släcks och jag föredrar pocket. Jag tycker det är mysigt att ligga och bläddra i en bok. Pocket väljer jag för att det är smidigt och gör mindre ont om man somnar och tappar boken i nyllet ;) Ljudböcker är inte min grej då jag som du tappar fokus :)

 8. Nextory är riktigt bra men dock kan jag inte registrera mig där men tror dem hjälper mig så jag oxå ska kunna läsa men kommer enbart lyssna då jag ej har den ron i kroppen

 9. Jag läser helst vanliga böcker, tycker att det är en härlig känsla agg köpa en ny bok och läsa den. Nu var det ett tag sen jag köpte böcker till mig själv. Köper mest böcker till sonen nu :)

 10. Under förra året hade jag väldigt svårt för ljudböcker, poddar och liknande. Men så gav jag mig fan på att jag skulle testa StoryTel och de första tio dagarna i januari har jag drämt av hela TRE (!) ljudböcker. Jag har möjlighet att lyssna på jobbet innan vi öppnar för kunder och det är fint att gå runt tre timmar med en bok i öronen ❤️

  1. Oj, imponerande! En bok är ju vanligtvis många timmar vad jag vet. :) Förstår att det måste vara ett skönt sällskap att gå omkring med innan allt drar igång. :)

 11. Jag tyckte super mycket om att läsa när jag var yngre men när jag fick en telefon så slutade jag med det helt vilket är synd för jag tycker det är riktigt mysigt att läsa!

 12. Ska jag läsa ska det vara riktiga böcker, och har även en riktig kalender i papp. Något annat är otänkbart för mig :-)

 13. Jag är precis likadan – kalender och böcker vill jag ha i pappersform. Har inte gett mig på att prova att läsa digitalt än, men jag blir lite nyfiken nu.

 14. Älskar ljudböcker då jag är en sån som inte kan sitta still allt för länge, haha.dock tappar jag också lätt fokus ibland, kram <3

 15. Jag har också svårt för ljudböcker! E-bok hade jag kunnat tänka mig men föredrar nog ändå en riktig faktiskt. Kalender i pappersform håller jag med om dock ;)

 16. Ja har haft Storytel hur många år som helst, sdan de väl var ensamma på marknaden.
  Tror inte det är någon egentlig skillnad, kan kanske skilja på en eller annan bok men annars är det nog same same.
  Jag lyssnar på ljudböcker i stort sett hela tiden och så där mellan tummen och pekfingret så snittar jag nog på runt 5 böcker i veckan, möjligen fler.
  Köpte nyligen Storytels e-boksläsare. Men har inte använt den ännu, bara provtittat på den. Har läst några böcker på min Asus-padda, men det är inte helt optimalt. De där bokfirmorna har försvårat när det blev konkurrens. Till exempel så går det bara att läsa just e-böcker från Storytel på min läsare. Och lyssna också, men det gör jag nog hellre på mobilen tror jag. Jag har mobilen i liten ”påse” runt halsen så det är nära med lurarna. Lyssnar som sagt i stort sett hela tiden. Hemma lyssnar jag med mobilens högtalare.
  Lycka till med ditt nya läsande! Jag har alltid haft en bok med mig, sedan jag lärde mig läsa.

 17. Älskar böcker och läser mycket. Dock pausat mitt abonnemang hos Storytel då jag fick svårt att fokusera på ljudböcker, så jag läser endast nu. Både e-böcker och vanliga :) Kul och höra att du har det som mål att läsa mer.

 18. Så lika vi är här, och då är du ändå betydligt yngre än jag. Är precis som du totalt digitaliserad, men jag behöver min papperskalender och en riktigt gammal hederlig pappersbok där jag kan vända blad.
  Ska inte övergå till e-böcker. Är en typisk sommarläsare med balkonghäng;-) 2018 har jag nog läst närmare 50 böcker. De flesta som sagt på balkongen. Men sommaren 2018 var ju rekordlång också.

  PS. Stjärnfall av Lars Wilderäng är en av det bästa böcker jag läst. Han påvisar verkligen hur sårbart vårt samhälle är. Men jag har ändå inte köpt ett Trangia kök eller provianterat för minst 6 veckors överlevnad… DS.

 19. Jag har lite svårt att läsa så där på platta eller lyssna på ljudbok, jag vill ha en riktig bok att bläddra i 😂 lite bortskämd jag eller kanske gammalmodig till och med 😂

 20. båda de företagen har grymma tjänster. nu har jag storytel mest för att de hade bäst erbjudande just då. Jag älskar verkligen att kunna välja om jag vill lyssna eller läsa.

 21. Jag använder netory och jag har använt storytel men tycker nextory har bättre utbud på böcker jag läser/gillar. Jag lyssnar på ljudböcker där. :)

 22. Jag föredrar också riktiga böcker och doften av pappret. Att läsa avhandlingar och rapporter på en skärm har jag inga problem med. Även om jag föredrar en fysisk bunt med papper. När det gäller ljudböcker så tycker jag att Storygel har varit snäppet vassare. Men när det kommer till e-böcker blir det intressant att se vad du tycker sen.

 23. Jag älskar böcker, anteckningsblock, kalendrar och annat precis lika mycket nu som jag gjorde när jag var barn. När det ligger en ny bok i brevlådan som jag skall läsa och recensera känns det som julafton, varje gång. Jag har tänkt gå över till e-böcker eftersom bokhyllorna svämmar över av böcker, men jag har svårt att slita mig från riktiga böcker. Jag gillar att känna hur de känns, omslaget, tyngden i boken, papperskvaliteten. Men, planen är att testa e-böcker. Och även ljudböcker. Det vore perfekt att lyssna på böcker på gymmet, på uppvärmningen och när jag tränat klart och väntar på mina döttrar som har danslektion.

 24. Jag har lite svårt för att läsa böcker på en skärm.. Jag älskar också doften av en ny bok och känslan av det hela! Men självklart så är det ju väldigt smidigt att bara ta fram sin padda och ”låna” en ny bok hur man vill. Personligen så köper jag bara böcker för jag tycker om att äga dem haha!
  Du får göra en jämförelse mellan de två sen här på bloggen :D

  1. Jag tycker också om grejen att äga en bok! Gillar att ha böcker framme i bokhyllan och kunna titta på. Blir en fin detalj. :)

 25. Tycker så mycket mer om verkliga kalendrar än på telefon! Vad gäller ljudböcker så hade jag abonnemang hos storytel & brukade lyssna när jag ex. städade och tyckte de var superbra 😊

 26. Jag är ganska ledsen över hur jag har tappat läsningen. Först var det fotbollen som gjorde att jag inte hann(och ett tag prioriterade jag tydligen även att spela WoW), sedan blev jag småbarnsförälder på nytt och dygnet hade alldeles för få timmar. Nu, med utmattningen så har jag fått dimsyn, och så dålig förmåga att fokusera och stänga andra saker ute. Redan som 11-12-åring läste jag vuxenböcker som ”Flykten från Sobibor” ofta ganska djupa ämnen, ”Pojken som kallades det”, ”inte utan min dotter” osv det saknar jag verkligen!

 27. Jag är inte såld på att läsa böcker via skärm. Det förtar en del av känslan. Men, är bra komplement tex på resor eller så – som du själv skrev. Men för mig är det i bokform jag trivs bäst att läsa.

 28. Jag är som du, älskar böcker. Poddar har jag ändå tagit till mig lite. Just det här att sitta med en skärm, man gör det ju så mkt ändå i sin vardag, jobb osv. Men jag har heller inte gett det en chans och det sparar nog pengar…

 29. Har också ett konto på Nextory med min sambo. Dock så var det länge sedan jag själv lyssnade på en bok. Jag läser hellre fysiska böcker. Har dock aldrig testat e-böcker.

 30. Jag har provat e-böcker och det är helt okej, men jag gillar ändå vanliga böcker bättre. Det är nåt särskilt med papper!
  Däremot lyssnar jag på ljudbok, men jag har lite svårt med koncentrationen. Jag lyssnar mest när jag skottar snö, klipper gräs eller städar/lagar mat. Då funkar det fint!

 31. Jag älskar att läsa böcker! Slarvar dock, det är så lätt att fasta med telefonen… Lyssna på ljudböcker på dagarna eller i bilen. Hemma läser jag i vanlig bok, men om jag reser tycker jag det är toppen med ebok.

 32. Jag måste bli bättre på att lyssna på ljudböcker… Det skulle nog hjälpt mig jätte mycket med mitt mående och komma till ro på kvällarna.
  Jag använder mig av storytel just nu för tillfället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.