Om mitt förlossningsbrev

Innan jag gick på ledighet fick jag några frågor om varför jag valde att gå hem på en torsdag. Svaret var inte så komplicerat, jag hade ett inbokat besök hos barnmorskan i fredags. Kändes därför meningslöst att jobba en halv dag och kanske stressa för att komma iväg i tid. Besöket var det sista innan beräknad födsel och vi skulle prata om förlossningsbrev. Ett brev man skriver om sina önskemål inför förlossningen.

Jag har inte riktigt brytt mig om förlossningsbrev tidigare, om jag ska vara ärlig. Jag har googlat men inte riktigt förstått mig på det. Jag förstår nu att det är för att jag inte har några egentliga önskemål eller tankar kring förlossningen. Sen så är det heller inget måste att skriva egentligen om man inte vill. I torsdags när jag ändå satte mig för att göra något slags utkast insåg jag att det är för att jag gärna tar det lite som det kommer. Som smärtlindring vid behov beroende på hur det känns.

Just nu känner jag ingen rädsla eller oro inför förlossningen. Förutom! En sak, om just smärtan. Hur jag faktiskt kommer reagera när smärtan väl kommer och hur jag kommer hantera den. Min största oro består av att jag inte kommer känna att jag kan kontrollera smärtan och få panik. Jag ska lära mig om andning nu under min ledighet och förhoppningsvis kommer det underlätta en del.

förlossnignsbrev
Mallen för förlossningsbrevet kommer från appen Preglife.

I min journal där vi skulle göra en sammanfattning av hur graviditeten gått och mina tankar kring förlossningen, som en digital version av brevet, blev det alltså inte så mycket skrivet utöver att jag vill ta det som det kommer. Barnmorskan skrev in ”arbetat” vilket används som term för att den gravida mått bra och graviditeten fortlöpt som den ska – och därför kunnat arbeta hela tiden. Hon förstod även mina tankar, om hur man ska kunna veta något på förhand när man inte har några referensramar. Det dröjer nog inte allt för länge innan jag kommer bli varse om det. Idag är det 10 dagar kvar. Den absoluta nedräkningen är här.

Nu ska jag försöka förstå att även om det är söndag ska jag inte gå till jobbet imorgon. Hoppas din helg varit bra!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.