Fem en fredag v. 37: Namn

Har ni veckor ni mest vill spola igenom så fort som möjligt? Det är min vecka just nu. Lyckligtvis är det ju redan fredag och de värsta regnmolnen har försvunnit ovanför huvudet. Och då kommer ju oftast solen tillbaka som tur är.

En rolig sak med fredag är ju ändå att det är dags för frågor!

De som länkade förra veckan var: Anki, Monika, Tant Augusta, Paula, Gerd, BP, Bokdamen, Kina, Mrs Calloway, Boklysten, Klimakteriehäxan, Hannele, Anette, Susanne, Madeleine, Hanna, Ingrid, Birgit, Sara, Efwa, Marit, Debutsky, Anna, Helena, Susie, Karoleen.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag.

 1. Har du eller har haft något smeknamn?
 2. Har du velat heta något annat?
 3. Vet du vad ditt namn betyder?
 4. Finns det något namn som går igen i din släkt?
 5. Matchar ett namn med personligheten?

Har du eller har haft något smeknamn?
Nej, jag har egentligen bara varit Elisa. Lisa bland alla nära i släkten för att det är lättare att släppa E.

Har du velat heta något annat?
Som liten kunde jag tycka mitt namn var rätt kort och hade tråkiga bokstäver i sig. Jag jämförde med min bror som hade både P och H i sitt namn (Christopher). Hur nu bokstäver kan vara tråkiga. Men annars så nej, jag har trivts med Elisa.

Vet du vad ditt namn betyder?
Det finns ju olika varianter på namnet. Det roligaste tycker jag är att det är ett gammalt hebreiskt mansnamn, i bibeln finns en profet vid namn Elisa vilket min professor i religionshistoria inte var sen att påpeka för mig.

Finns det något namn som går igen i din släkt?
Inte direkt. Det finns några Karl, men inget namn som går i arv.

Matchar ett namn med personligheten?
Svår fråga (tack). Det finns ju en del stereotyper man hört och märkt genom åren, som y-namnen. Jag tänker inte argumentera mot forskning, men tror mycket är en slump och att namn växer och blir del av en, som personligheten.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Helgen börjar med en liten förkylning (av typen man kan känna av efter att ha sovit i ett ordentligt luftkonditionerat hotellrum) så det blir till att inte göra mycket. Harry är hemma så det blir bara massa mys idag. Hoppas du får en fin dag!

You may also like

15 kommentarer

 1. Elisa är ett jättefint namn som i alla fall utseendemässigt passar dig perfekt.
  Och eftersom du också känner dig hemma i namnet är det ju full pott.
  Men har du inget andranamn? En del byter ju som vuxna sitt förnamn mot andranamnet om det faller mer på läppen…
  Trevlig helg och tack åter för finfina frågor

  1. Tack så mycket! Jodå, som mitt domännamn skvallrar heter jag också Matilda som mellannamn. Också fint men jag har alltid gillat Elisa mer. :)
   Tack detsamma!

 2. Det finns många exempel där det ibland har rått osäkerhet om ifall ett namn är ett pojk- eller flicknamn. På 1800-talet fanns Beda med i almanackan. Jag tror att namnet hamnade där för att hedra munken Beda venerabilis. Men eftersom Beda påminde om kvinnonamnet Ada (som kommer från Bibeln) trodde folk att det var ett flicknamn och började ge namnet till flickor.

 3. Elisa är ett fint namn, faktiskt roligare än Lisa. Lisa heter ju många, Elisa är mera ”exklusivt” tycker jag.
  Att det även var ett mansnamn visste jag inte. Så då blir ju namnet ännu tuffare på något sätt.
  Även jag vill gärna tacka dig för dina roliga teman som du lägger upp varje fredag. Hoppas du vill fortsätta med det:-)

  1. Det var det min pappa tyckte, att det skulle vara finare med E i början. :)
   Tack själv! Självklart vill jag fortsätta. :)

 4. Missade att svara på frågorna igår men vaknade med ett ryck i morse när jag kom på det. Nu finns mina svar i ett inlägg. Så kul att fundera på svar till dina frågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.