Introvert är inte att vara blyg

Om det är något som provocerar mig så är det när folk ska prata och häva ur sig saker de tydligt inte vet något om. Det gäller särskilt när det kommer till skillnaden mellan att vara introvert och att vara blyg. Storbloggaren Alexandra ”Kissie” Nilsson har uttryckt att hon inte tycker om introverta människor. Att hon efter att ha jobbat med en person insett har svårt för människor som är blyga och inte tar för sig. Snacka om att hon där inte bara nedvärderar personer, hon uttrycker ungefär den största myten som finns gällande introverta. Dessutom snackar hon skit om någon i sin blogg. Kul för den personen att läsa.

Att vara introvert är inte att vara blyg. Det är två skilda saker. Blyghet är ett personlighetsdrag vem som helst kan ha, även den som säger sig vara extrovert. Att vara introvert handlar om att man får energi utanför sociala sammanhang. För den som vill läsa mer, har jag skrivit om hur man vet att man är introvert

Jag reagerar främst inte för att det är just Kissie som skriver. Det är väl rätt känt hur provocerande hon kan vara. Det jag reagerar på är hur man kan slänga ur sig något man inte vet något om. Det särskilt när man driver en så stor plattform och når ut till så många. Att en introvert är blyg, udda, den tysta, är ju dessutom ett så gammalt och inskränkt synsätt. Något jag försöker ändra på.

Kissie skriver vidare om hur hon överkompenserar genom att prata mycket när hon hamnar i samma sällskap som dessa blyga personer. Det jag kan fundera över när personer säger något liknande och känner sig obekväma är om de inte klarar av tystnad och varför inte? Varför måste det pratas hela tiden? Det om något tycker jag är konstigt. Slappna av istället, tystnad är inte något hemskt. Man måste inte fylla varenda tomrum. Just därför gillar jag inte kallprat som ibland blir en aning för krystat.

Som en parentes då hon skrev om en jobbsituation vill jag säga att om man förstod på riktigt vad introversion är skulle det troligtvis låta annorlunda när man hamnar i ett jobbsammanhang. Vi introverta tänker igenom ett problem eller fråga noggrant innan vi delar med oss, vilket minskar risken för att vi skulle slarva med en uppgift. Vi lyssnar oftast bra, är fokuserade och tålmodiga. Jag ska skriva klart mitt inlägg om arbetslivet, och utvecklar därför inte mer än så här. Fokus var ändå blygheten.

introvert är inte att vara blyg
Hej från en nuförtiden inte så blyg, bara lite, introvert.

Sen klickar man inte med alla, det vet jag. Men bara för det ska man inte dra alla över en kam. Det är inte så trevligt att säga som hon gör att hon inte gillar blyga personer, och att hon hellre jobbar med någon med en bättre personlighet. Som om blyga per automatik har en sämre personlighet. Det är som att jag skulle säga att jag inte gillar rödhåriga personer för att en rödhårig person inte drog sitt strå till stacken vid ett grupparbete i skolan.

Jag undrar vem som egentligen har den bättre personligheten i detta fall? Särskilt när man tänker på hur en hel del högljudda (extroverta) personer kan ha förmågan att köra över folk. Då bör man titta på sin approach istället. Jag jobbar i alla fall hellre med en mer ödmjuk person som är blyg än någon som klankar ner på andra.

Har du någon gång känt dig överkörd när någon gjort antaganden om dig?

You may also like

32 kommentarer

 1. Usch, förstår inte hur man som en stor profil kan skriva sådana saker. Jag är introvert men många saker stämmer inte på mig, alla människor är olika oavsett vilka drag man har. Jag får ofta många förutfattade meningar, dock inte pga drag utan mer pga utseende, folk blir ofta ”chockade” då de har en bild av hur jag bör vara. Så konstigt ändå hur vi dömer människor vi inte känner.

  1. Exakt, ingen är en annan lik! Och det är så svårt för många att förstå. Att döma någon, både på förhand och överhuvudtaget är något av det sämre vi kan göra.

 2. Precis så är det ju! Att vara blyg är för mig något annat än att vara introvert.
  Jag fick stämpeln ”blyg” i negativ bemärkelse. Det har skadat min självkänsla mycket. Men nu på äldre dar har jag ibsett att jag nog är en smula introvert i vissa sammanhang. Men verkligen inte blyg.

 3. Vilken provocerande kommentar av Kissie :( Jag är en extrovert som beroende på sammanhang ibland är riktigt blyg. Mitt liv berikas av både introverter och extroverter.

 4. Men vilket provocerande inlägg av henne! Förstår inte hur hon tänkte, eller rättare sagt inte tänkte. Tror snarare att det var personkemin med den här personen som inte funkade än det faktum att hen var blyg.

 5. Jag blir så fruktansvärt irriterad. Det känns som att det alltid blir negativa missförstånd kring att vara introvert. Det blir så ofta en förolämpning och ett ifrågasättande kring vad vi klarar av. Så bra att du lyfter detta. Jag tänker ofta att jag borde göra detsamma.

 6. Jag har aldrig läst Kissies blogg men har hört henne i olika intervjuer. Hon intresserade mig inte innan och gör det ännu mindre efter att ha sett henne i just dessa intervjuer. Alla är vi olika som jag skrev i min förra kommentar och tur är väl det, men man måste respektera andra ändå. Mina tankar efter att fått upp Kisses namn i mitt huvud.

 7. Åh jag tycker det är rätt ofta folk uttrycker sig konstigt pga okunskap. Nu vet jag inte om Kissie är okunnig eller om hon bara vill provocera hur som haver är det onödigt av henne att uttrycka sig som hon gjort.

 8. Avskyr när folk har behov av att hävda sig bara för att, även om de inte kan ett skit om själva ämnet. Jag har börjat tänka mer och mer och tror jag också är introvert, spenderar hellre tid hemma, själv och bara myser, än att vara ute med kompisar. Även om jag uppskattar att vara man vänner också. Men är inte den typiska extroverta personen som är ute varje helg, gör massa massa saker hela tiden, osv osv.

 9. Men så tråkigt att någon som är så stor inom bloggvärlden, en förebild för många pratar om sånt hon inte vet något om. Som du skriver så är hon ju samtidigt en som vill höras, synas och provocerande. Men jag håller med, kolla upp fakta först och sen uttala sig.
  Min man är introvert, men när han träffar folk så är han ju väldigt social ❤

 10. Jag tycker alltid att det är tråkigt när folk uttalar sig som saker som dom inte har koll på. Jag minns hur mycket hon provocerade och göra de även i dag. Det ska bli spännande om att introvert i arbetslivet :)

 11. Den människan är ju inte världens klokaste! Jag skulle absolut säga att jag är extrovert men jag klickar faktiskt ofta bäst med introverta personer! De allra närmaste människorna i min närhet utanför min familj är introverta och det fungerar bäst så nästan. Att vi är så pass olika. Om hon inte kan umgås med introverta människor för att hon är extrovert så är det ju henne felet ligger hos och inte den andra. Så himla konstigt att säga att man ”inte gillar introverta människor”, excuse me?

 12. Kanske är jag inte mycket bättre, inte på antagande fronten för jag antar ingenting om människor – men jag är jävligt jobbig för dem som antar att de vet saker om mig de inte alls vet. Om en person verkar förutsätta att jag aldrig är tyst, så pratar jag ännu mer och extremt pedagogiskt. Om någon verkar anta att jag är oseriös eller naiv, då inväntar jag rätt tillfälle att sätta ner foten i en diskussion och visa hur fel personen antog. Och det bästa: När en person antar att jag ska sköta all kommunikation och litar på att jag leder samtalet – då blir jag tyst. Chefer hatar mig😂 Jag är grym på att löneförhandla då chefer ofta förväntar sig ett nervöst babblande vrak. Jag väntar ut dem.

  Vad det gäller introvert och skillnanderna allt däremellan så är du glasklar i din text. Ser i kommentarerna att många är tacksam för dina ord♥️ Få känna sig förstådd.

  1. Åh vet du, jag är som du! jag får ett jäklar anamma för att motbevisa folk. Önskar dock jag då även vore bra på att löneförhandla. 😂

 13. Jag tycker att man ska läsa på sig lite granna innan man skriver nått som hon gjorde. Man tar reda på fakta. Jag kan tycka att såna människor som inte klarar av tystnaden och bara babblar på kan vara jobbiga.

 14. Jag tycker att introverta har många positiva egenskaper. Jag misstänker att jag själv är introvert. Jag är inte den som hörs och syns mest. Jag tänker igenom det jag hör, funderar och kanske ger ett svar nästa dag. Då är det genomtänkt och riktigt. Hellre ett genomtänkt svar än att behöva ångra det man har sagt.

 15. Verkligen så fint förklarat. Det är verkligen inget fel med tystnad, ibland är det bättre än att prata en massa strunt. Ibland kan jah känna mig blyg men vissa har påtalat att jag kanske är introvert. Men jag vet inte, har inte läst så mycket om det om jag ska vara ärlig…. 🙈

 16. Att inte kunna hantera tystnad har jag fått för mig är ett drag av osäkerhet. Typ att man behöver att den andra bekräftar att man är där och för att man (undermedvetet kanske?)vill kunna läsa av den andra personens reaktioner på vad man nu pratar om eller jobbar med.
  Jag tycker att hon borde funderat lite längre, hon borde väl vara gammal nog nu för att veta bättre?
  Och jodå, visst har jag blivit bedömd och tillskriven egenskaper som varit sårande enbart pga att jag delar en diagnos med andra.

 17. Vilken dum kommentar att bara kasta ur sig på det sättet, man ska aldrig kasta ur sig något som man inte vet något om eftersom personer kan ta åt sig så otroligt mycket!

 18. Kissie är väl känd för att kasta ur sig lite tankar som inte är genomtänkta. Om hon skrev tokigt visar det väl på okunskap och inte kan skilja på de olika sätten att vara på.

 19. Jag förstår att du blir provocerad av så dumma och nedlåtande uttalanden. Om det fanns en lag som förbjuder korkade och okunniga uttalanden, skulle vissa bara få öppna munnen för att äta, dricka och andas när dom är täppta i näsan.
  Hennes ord säger mer om henne själv än de människor hon anser sig inte tycka om. Man behöver som introvert inte vara det minsta blyg. Det vet jag.

 20. Ja det är ju olika det där, min sambo är lite introvert, men ändå så är det svårt att särkilja, så toppen att du förklarar så det är lättare att förstå. För man vill ju gärna klona dem två

 21. Superbra förklaring har aldrig läst henne blogg men bars hört masssa . Tycker det är det vidrigaste att hänga ut varandra på nätet jag menar sånt kan man ha privat oavsett va den andra har gjort eller inte .

 22. Jag är ledsen men jag vet alldeles för lite om det så jag kan inte säga så mycket. Jag förstår att det måste vara jobbigt att bli misstolkad och tolkad för något som inte stämmer. Folk är så snabba på att sätta en stämpel på andra. Det är jättebra att du berättar så att vi andra förstår bättre. Kram

 23. Ja jag läser ju inte hennes blogg och har aldrig riktigt gillat henne. Och man blev ju inte så sugen nu efter det här. Tycker det du beskriver om introverta personer stämmer så bra, vi tänker och lyssnar det betyder inte att man är blyg. Så hon borde lära sig lite om introverta människor istället. :)

 24. Usch så dumt! Lite ödmjukhet skadar inte. Ävenen extrovert Kissie borde kunna lyssna. Det är väl inte konstigt om den introverta personen inte kommer till sin rätt om samarbetspartnern bara pratar ideligen och klampar på. Introverta behövs för att stoppa dumklampande entusiaster som inte tänker sig för. Om samhället inte lyssnar på de introverta går det åt faderuttan. Men oj! Fick det vi gjorde de här dåliga konsekvenserna! Det tänkte vi inte på. Typ.

 25. Intressant inlägg! Jag har en fjortonårig dotter som själv säger att hon är introvert, och jag håller med. Hon behöver och vill ha mycket tid ensam. Precis som jag. Men skillnaden mellan henne och mig är att jag ofta, ofta får höra att jag är så utåtriktad och social. Och det är jag. Ett tag. Sedan vill jag hem och ladda batterierna, för efter några timmar med alla sinnen öppna är jag trött. Jag är väldigt mycket ensam och behöver ha det så. Vill ha det så. Min man kan verka vara en introvert person, han är inte alls pratsam och han pratar aldrig utan att tänka efter först. Men han trivs bäst bland andra människor, där kan han slappna av och bara vara. Vår yngsta dotter är absolut utåtriktad, och inte det minsta introvert. Hon älskar att vara bland mycket folk och det skall hända saker hela tiden. Är hon hemma är hon uppkopplad mot vänner. Tyst och stilla för sig själv är inget som passar henne. Visst är det spännande hur olika man kan vara i en och samma familj, och hur olika man kan uppfattas!

 26. Ja en del tror jag bara utrycker sig för att skapa en diskussion, men kan inget om ämnet i frågan. Jag är inte varken det ena eller andra men har fullförståelse för att man är det ena eller andra

 27. Oj, jag blev nog rätt provocerad av hennes kommentar också för herregud vad irriterad jag blev. Jag var otroligt blyg när jag var yngre, idag är jag inte det, även om jag kanske inte är den som syns och hörs mest. Den egenskapen (eller personlighetsdraget?) är ju rätt separerat från att jag även är introvert. Social introvert brukar jag kalla mig för att folk ska förstå att jag inte är sådär plågsamt blyg och tillbakadragen som dom annars ofta antar att jag är. Jag är dessutom rätt känslig för andra personers stämningar och ”energier” och jag anpassar mig snabbt efter andra i rummet. Umgås jag i ett sammanhang med väldigt sociala och utåtriktade människor blir jag ofta likadan, sitter jag med väldigt tysta och tillbakadragen blir jag själv mycket lugnare. Har dock inga problem att föra situationen och har insett att jag ändå lätt tar på mig en ledarroll om ingen annan gör det. Skillnaden är ju att jag är totalt slut efter och behöver återhämta mig på ett helt annat sätt än många andra behöver.
  Jag förstår ju att hon, som du säger, är känd för att provocera, men det blir ju väldigt olyckligt när det spär på fördomar..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.