PFO SaferZones: din trygghet på en karta

Häromdagen fick jag ett mail om en app jag kände var så fantastiskt bra att jag ville skriva ett inlägg om den – PFO SaferZones från initiativet Please Fuck Off. Det är en app som skapar trygghet när man är ute. På hemsidan marknadsförs den som det som borde vara världens mest onödiga app, och jag kan hålla med. (Nej, jag får inte betalt för att skriva eller är sponsrad på något sätt. Det här är helt enkelt en app jag tycker borde användas.)

Många är vi tjejer och kvinnor (och kanske män?) som ibland inte känner oss helt säkra ute på kvällen. Vi är kanske på väg hem, ute med hunden eller tar en springtur i skogen. Genom att ladda ner PFO SaferZones och registrera dig är du med och skapar trygghetszoner genom att man via en karta kan se var det finns folk. Du är helt anonym – det enda som syns för andra är en markering på kartan.

pfo saferzones
I vänstra hörnet syns att 19 är i närheten.
Under Alert kan du skicka ut en signal till användare i närheten.

Ju mörkare område desto fler personer finns i närheten. På det här sättet kan du välja en trygg väg hem. Smart va? Om du mot förmodan skulle känna dig otrygg eller behöver hjälp finns möjligheten att skicka ut ett alarm till de användare som finns i närheten.

Allt du behöver göra är att antingen dra ut dina hörlurar eller trycka på en knapp. Användarna i närheten får då en notis med var du är, namn och foto.

Jag hoppas såklart det här är den mest onödiga appen i min telefon. Skulle något mot förmodan hända är jag däremot glad om det finns fler i min närhet som kan ta emot min knapptryckning.

Är det säkert?

Jag har fått ett par mycket relevanta kommentarer gällande säkerheten. Som sagt, jag tycker det här är en toppen app om man vill känna att man inte är ensam genom att man ser var folk befinner sig.

appens hemsida tar de upp säkerheten och skriver bland annat att varje användare först och främst behöver ha ett mobilabonnemang som är registrerat i Sverige för att kunna identifiera varje användare. Sen är det klart att någon kanske tänkt använda appen för att hitta någon – personligen anser jag risken vara låg. Bara för att det ser ut som att det är få personer i närheten behöver det inte vara sant – kartan visar trots allt bara användare av appen.

Om man trots det känner sig osäker kan man ju sätta på appen först i det läge man känner sig otrygg, se var det finns fler och bege sig ditåt. 

Har du hört talas om den här appen tidigare? Har du kanske till och med varit i en situation någon gång där du skulle behövt något liknande?

You may also like

36 kommentarer

 1. Intressant, tanken är ju jättebra. Jag funderar bara på om den är möjlig att använda i fel syften? Dvs skapa en falsk trygghet, jag vet ju inte vilka personer som gömmer sig bakom prickarna? Fast nu är jag kanske överdrivet nojjig? 😂

  1. Mycket bra fundering! De tar upp just det på sin hemsida. Det går t ex. just av säkerhetsskäl bara att använda sig av ett registrerat mobilabonnemang.

 2. Jag skulle ha behövt en sån app, för jag har råkat ut för saker och känner mig inte trygg längre.
  Men ser man bara andra som har appen? Jag får väl kolla upp hur det funkar.

 3. Åh denna måste jag ladda ner till telen, då jag ofta powerwalkar själv på kvällarna när det är mörkt ute. Tack för tipset!

 4. Min första tanke är att det är en fantastiskt bra app, men sedan blir jag lite paranoid hehe. Kan man se om en person är ensam någonstans? Det kan ju i så fall lätt utnyttjas.. Även om dom har koll på vilka som är registrerade så är det ju kanske svårt att koppla ihop personen i appen med personerna ute i verkligheten, om du hänger med på hur jag menar?

 5. Intressant app! Ska kika på den, tack för tipset! :)
  Länge sen jag var inne här. Har varit fullt ös med bebis, småbarnsliv, jobb, husrenovering och annat. Men nu har jag scrollar igenom en del här och så roligt att se hur ni har det :)

 6. Har aldrig tidigare hört om den appen. Verkar vara en riktigt bra app. Värd att prova 😊

 7. Sjukt bra app men jag och mitt katastroftänk ser hur den kan användas fel. Tänk dig viceversa, att en gärningsman följer efter en person och kan se via appen var denna person rör sig. Men ifs finns det ju en panik-knapp så förhoppningsvis kommer de andra i närheten springandes i en sådan situation <3

  1. Som skrivet så använder du i så fall endast appen om du skulle känna dig otrygg och kan se var det finns en större mängd människor. :)

 8. Om man är anonym tills larmet går då? hur vet man vem det är som är i krokarna? Jag tycker att appen är en bra ide men måste läsa på mer om den.

 9. Den här kände jag inte till, men låter som en bra app att ha. Jag jobbar på ett osäkert område där mycket skit sker och jag har då 20-25 min att gå när jag får göra det emellanåt på kvällarna efter 22 tiden. Så att ha en app som detta hade inte varit så dumt.

 10. Vet inte om det är den eller en annan app, jag tror det är en annan, som jag provat innan, drogs hörlurarna ut så skickade den alarm med position till mina förinställda kontakter. Kändes jätte skönt 🌸

 11. Har aldrig hört talas om den men det låter verkligen som en bra grej, tycker jag. Som sagt så kan man ju testa den först för att se hur den funkar, men själva idén är riktigt smart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.