Semmeldagen

Jag har äntligen fått sjunka ner i soffan. På tv:n visas hockey. På soffbordet står en wienersemla och väntar på ett bli uppäten. Dagen till ära är det faktiskt min andra semla. Semlor är egentligen ingen storfavorit hos mig, men alltid kan någon slinka ner varje år, särskilt om det är mycket mandelmassa på – det är det jag tycker är godast med semlor.

Chefen bjöd på en varsin semla imorse och mina kollegor och jag började fundera på varför vi äter semlor egentligen. På en gång börjades det såklart att googlas. Fettisdagen är sista fastlagsdagen av tre inför fastan. Som namnet antyder åt man då fet mat. Antagligen för att bunkra upp inför fastan? Vi lärde oss att man brukade gå fettisdagsgubbe, som är lite likt att gå påskkärring, och kommer från en tid när människor gick runt och tiggde mat på fettisdagen.

Vi googlar rätt mycket på mitt jobb. Alltid lär jag mig någonting i alla fall ett par gånger i veckan.

Enligt Wikipedia äter vi i Sverige 40 miljoner semlor per år. Det är många! Hur många äter du per år, kanske blir det bara en just idag, så som traditionen en gång var?

Under mars månad kör Madeleine en bloggutmaning jag hakar på. Kika in och läs om den på hennes blogg och var med du med eller läs vad andra skriver om dagens tema: Semmeldagen till ära, när åt du en senast?

You may also like

19 kommentarer

 1. Den semlan du har på bilden ser god ut! Tycker inte om när det är för mycket mandelmassa, hellre mycket grädde på enligt mig.

 2. 40 miljoner semlor det är ju galet många. Jag är nog en av de som mumsar flest semlor men nu känner jag att jag är färdig med semlor för i år.

 3. lchf semla blev det här idag
  när vi vaknade i dag va det massa snö o regnet borta . men ja runt nollan så hoppas det inte ligger kvar länge

 4. Hahaha! Då har du fuskat;-) Wienersemla är ju ingen riktig semla;-) Men för att vara helt ärlig så föredrar jag wienersemlor. Gillar nämligen inte kardemumma. Ja, inte mandelmassa heller för den delen. Med andra ord åt jag bara en pytteliten bit av min mans (riktiga) semla idag. Jo, vispgrädden var god:-)

 5. jag hade ingen aning om att semeldagen har varit idag trodde den dagen var i februari och att jag hade missat den :) Värst vad mycket semlor vi äter :O

 6. Har ju alltid vetat om semledagen men inte historian bakom det så tack för att du delar med dig 😃 Himla poppis semlan är i Sverige, 40 miljoner låter ju otroligt mycket!Äter knappt semlor faktiskt men har hela dagen varit sugen på en vaniljsemla haha 😊🌷

 7. Försökte allt stå emot frestelsen när det kom till semlor under gårdagen. Men när klockan närmade sig åtta tiden kunde man inte längre och hade köpt med sig en hem. Haha. Har ändå ätit några igenom januari och februari. Haha.

 8. Jag köpte hem semlor till mig och barnen men de somnade innan vi ens han äta någon haha 😅får bli att vi äter dem idag istället 😊

 9. HAHAHAHAAA… jag har ätit 3ggr i mitt liv! Jag är ingen fan av den där vetedegen och grädden tillsammans, riktigt fin och bra madelmassa tycker jag är trevligt så det är inte den som är boven på att jag inte gillar semlan =)… jag gör semlor typ varje år men äter mer än sällan dem! Ha en fortsatt TREVLIG VECKA…

 10. Äter inte semlor själv men traditioner uppskattas alltid. Jag tror att vi behöver de här olika dagarna för att förgylla vår tillvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.