Sömnträning

Igår kväll satt jag som på nålar medan Harry sov i sitt rum. För första gången. Vi har tänkt ett tag nu att flytta in honom från vårt rum då 1) han hittills sovit hela nätter, 2) det kanske gör att vi alla tre sover bättre när vi inte störs av varandra och 3) jag måste annars få honom att somna någon annanstans eftersom Magnus oftast lägger sig först.

Igår började därför operation få Harry att somna själv, därav att jag satt på nålar ifall han skulle vakna. 3-4 av 5 gånger somnar han till sitt nattmål men den där fjärde och ibland femte gången behöver jag jämt vagga honom till sömns. Det tar på krafterna när det i vissa fall tar lång tid innan han somnar. Och han blir ju inte direkt lättare. Det är ju smidigare också om han inte måste somna till flaska sen. För som det har sett ut vägrar han somna själv i sängen. En timme tog det i alla fall innan han somnade, utan så värst mycket gråt. Får se hur det går ikväll.

Gillar verkligen vår babyvakt.

Till slut slappnade jag av. Tills en jäkla granne bestämde sig för att börja borra kl 21. Vem gör det på en söndag? Eller ens alls så sent? Det var inte bara jag (och Magnus som vaknade) som blev arg – någon annan granne knackade argt så det till sist slutade. Ibland undrar man hur vissa tänker. 

Har du något knep utöver det vanliga vad gäller få bebisar att somna? Vet att det är många som läser med barn och säkert gått igenom det här själva? 😅

You may also like

33 kommentarer

 1. Jag hade liknande problem med sonen. Jag frågade min bvc sköterska om tips. Då sa hon lägg honom i han säng och sitt bredvid honom och stryk försiktigt över ryggen eller håret så han vet att du är där. Det funkade även om han ställde sig upp och höll låda. Så det var bara att lägga honom ner och säga nu ska du sova. Jag har alltid på lugn musik då somnar han bäst :)

 2. Hoppas han lär sig att sova där snart utan problem! Blir så arg, har också grannar som kan göra saker jättesent! Blir så irriterad.. Hade en över som gjorde om köket förut😐

 3. Jag sov så mycket bättre då hon fick eget rum, hon också, man stör varandra i sömnen, så det var så skönt då det gick

 4. Så viktigt att alla får sova. Utan sömn fungerar ingenting. Vissa har konstiga vanor. Även om de flesta är vakna, så kanske man vill titta på tv eller något vid den tiden.

 5. Jag har tyvärr inga bra tips. Det var så länge sedan jag var småbarnsförälder. Håller tummarna för er! 😊

 6. Men vad är det för egoistisk granne? Hade blivit så irriterad. Jag vill ha lugn o ro på kvällen. Hoppas sömnen går bättre o bättre, kanske bara handlar om vanor.

 7. Jag hoppas att det går lättare och lättare för er och för Harry att somna själv, underlättar ju för er alla till slut =)
  Men shit, jag undrar detsamma – vem börjar borra efter 21? Galen granne ni har men tur det slutade till slut.

 8. Jag har i stort sett aldrig kunnat sova med barnen i vår säng. De tar runt och då vaknade jag med en gång. När de väl flyttade in på sina egna rum sov vi alla bättre. Visst vakande de till ibland men det var ganska lätt att få dem somna om.

 9. Vad bra att det gick bra och att han sov bara att hoppas på att det går lika bra ikväll :) Så drygt att grannarna ska börja borra just på kvällen, händer hos mig också :/

 10. Så galet respektlöst, jag tror (helt utan att ha belägg) att folk liksom inte fattar att det är lyhört i lägenheter. Ibland tror jag liksom att folk tror att man inte hörs, men speciellt i gamla hus hörs ju allt. Jag hade en granne med bebis ett tag, hörde bebisen gråta dygnet runt i 1 års tid :-p. Tror dock aldrig grannarna visste om hur mycket bebisen hördes ;)

  1. Jag tror du har helt rätt i det. Min mamma hade grannar som tidigare bott i hus och de levde verkligen rövare och förstod aldrig när mamma sa till.
   Haha, vi har faktiskt en yngre bebis under oss som hörs en del. Känns helt OK då när Harry får sina ryck.:p

 11. Men suck på grannar, Så skönt att bo i hus. Jag minns inte hur jag har gjort med mina barn faktiskt. Jag tror att om du är trygg i det blir det så för Harry också <3

  1. Åh ja, det är en anledning till att jag gärna flyttar till hus! :D
   Vad fint sagt! Han är så fruktansvärt envis och har inget tålamod (vet inte var det kommer från..) och låter oss gärna veta det när han ligger där på rygg förnärmad över att han måste ligga i sin säng.

 12. Men fy vilken hänsynslös granne! Du borde gå och byta ett par ord med honom om hur man uppför sig mot sina grannar, så att han inte upprepar sina dumheter.
  Beträffande sömnråd för bebisar så har jag ju inte fått några barn själv, men jag har ett sladdsyskon som jag tog hand om väldigt mycket då min mor under en längre tid var sjuk. Mitt sätt att få mitt mycket svårsövda lilla skrikande syskon att somna var att lägga mig på rygg och lägga honom på mage ovanpå mig. Då kunde jag killa lite försiktigt på ryggen också. Detta kortade ner insomningstiden från evigheter till minuter, och när han somnat lyfte jag honom försiktigt och la ner honom i hans egen säng.

  1. Vet tyvärr inte var det kom ifrån. :/ men det var inte första gången så fortsätter det får vi göra något.
   Vad mysigt det låter med magläge och att klia! Tack för tipset, Harry vägrar dock ligga så. 😅

 13. Vi har en liten bebis med kollik som granne, stackarn gråter hela nätterna. Lite störande ibland, men bara att stoppa in öronproppar och somna. Inget man kan göra åt saken <3

 14. Min son sov i egen säng sen 1 månads ålder och i eget rum från att han var cirka 6 månader. Han har aldrig haft problem med sömnen så kan tyvärr inte komma med några goda råd..

  1. Ja, sovit i egen säng har han gjort sen han var någon vecka gammal. Det är just hur han somnar som vi tränar bort. :)

 15. Men vilken tokig granne, vissa saker kan man ju ha överseende med, mågon kan ha glömt nått hit och ditt, men borra så sent, det är ju bara respektlöst 🤔

 16. Lider med dig.. Finns ju stadgar för sånt här. I mitt hur verkar alla ha en förkärlek för att renovera badrum och kök minst en gång per år. Så var och var annan månad är det ett jävla liv under vardagar och enstaka gånger under helgerna.

 17. Det är så länge sedan mina barn var så där små såjag minns inte riktigt. Men att sjunga vaggsånger och stryka över ryggen tror jag kan funka.

 18. Såg att natten eller nätterna gått relativt bra, gud så skönt! Finns inget mer fantastiskt än när de sover gott i sin egen säng, än hur mysigt det är att ha dem nära. Sedan är barn som du säkert som jag hör tusen gånger, helt olika. Dottern behövde tidigt eget sovrum, medan sonen som nu är snart sju månader verkar sova tryggt och bra i sin spjälsäng intill oss.

  Och du, den där hyllan i senaste inlägget – jäklar vad snygg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.