Vad gör en blogg bra?

Dagens ämne handlar om vad som gör en blogg bra. Jag har bloggat sen cirkus 1999 och utvecklingen har verkligen gått spikrakt uppåt sen dess. I början var att blogga inte ens ett verb. Man skrev bara i sitt lilla space på nätet väldigt dagboksaktigt. I alla fall jag.

Utforming och innehåll för en bra blogg

När jag tänker på en bra blogg utgår jag från två perspektiv – utformning samt innehåll. Det är helt utifrån mina egna personliga åsikter, och det du tycker är bra kan såklart skilja sig från vad jag tycker och vice versa.

Utformning och språk

En blogg blir bra enligt mig med en bra utformning vad gäller språk och text. Man behöver inte stava rätt på varenda ord, särskilt inte om man har en funktionsnedsättning, men punkter och hyfsad korrekt grammatik kommer man långt på. Lagom långa stycken, och styckeindelning överhuvudtaget, är viktigt. Det blir dessutom lättare för läsaren att följa med i texten.

Undvik plotter

För att undvika att läsarens fokus blir stört eller kanske inte ens börjar läsa ett inlägg bör man undvika för mycket plotter. En enhetlig typografi (typsnitt, typgrad, färger, radavstånd) gör mycket för att ett öga inte ska vandra. Jag läser även helst bloggar med ljusa bakgrunder, än en svart sida med ljus text som anstränger ögonen.

Madeleine nämner pop-up fönster i sitt inlägg om vad som gör en blogg bra, och det är något jag håller med henne om. Jag skyr det som pesten och ser det mest som ett hinder i vägen.

Innehåll och röd tråd

Vad gäller innehåll gillar jag känslan av enhetlighet och en röd tråd. Jag ska kunna veta ungefär vad jag möts av när jag återkommer. Det betyder däremot inte att bloggen måste vara nischad. Det brukar räcka bra när jag får känslan att personen utgår från sig själv i det den skriver, och framför allt att det finns ett intresse i det. Det märks ofta när en person skriver om något den egentligen inte brukar eller trivs med.

För mig är det inget måste att uppdatera tre gånger om dagen sju dagar i veckan för att hålla mitt intresse. En av mina favoritbloggar till exempel kan gå en månad utan att uppdatera, men jag återkommer för att jag gillar hennes texter och den känsla hon förmedlar.

Bilder

Bilder är trevligt och ger ett fint avbrott mellan stycken, särskilt om det är en längre text man skriver. Det visuella kan ju ha en stor betydelse. Personligen anser jag att man inte behöver lägga upp proffsiga bilder redigerade i en evighet, huvudsaken är att de ger en känsla till resten av inlägget.

Engagemang till läsarna

Men det viktigaste av allt är ändå engagemanget till läsarna. En bra bloggare bjuder in sina läsare och framförallt ser dem. Det ska bli som en dialog, annars kan man lika gärna läsa en tidning. Jag tycker det är så trist att besöka en blogg där det är noll engagemang utöver publicerade blogginlägg. Genom att jag bloggar delar jag min värld med mina läsare, och jag vill då också höra deras (dina! era!) tankar och framförallt visa att att de är välkomna in genom att svara på kommentarer och besöka även deras bloggar om det finns någon.

Vad gör en blogg bra?
Design från min då engelska blog ercoire.org

Då jag ironiskt nog inte har en annan passande bild till det här inlägget bjuder jag på en gammal design från 2007 som jag har gjort. I år blir det 20 år jag i någon form har bloggat. Det måste jag (vi!) ju fira på något sätt!

Det som jag tycker summerar mina åsikter om vad som gör en blogg bra är enhetlighet. Det finns ett tänk bakom sin blogg och att det syns att man gillar det man gör. Annars finns det väl ingen mening med att blogga? :)

You may also like

39 kommentarer

 1. Jag håller med även sig i vad som gör en bra blogg. Svar bakgrund och en ljus eller neontext är så jobbigt att läsa. Jag svarar på kommentarer i den mån jag kan. Annars så brukar jag svara på kommentarer i nästa inlägg :)

  1. Det tycker jag om när du gör. :) Jag hinner inte alltid svara på alla heller, eller så svarar jag några dagar efter och då tror jag inte någon går in och läser mitt svar ändå.

 2. Så länge du har bloggat, vad roligt :) Jag tycker också det ska vara bilder i inläggen :) Blir tråkigt annars och jobbigt att läsa :/

 3. Jag håller så med dig i detta :D. Det är lite roligt att man känner igen sina egna tankar när jag läser just vad som man själv anser vara en bra blogg :). Det är riktigt kul någonstans att det tycks vara så lika :D.

  Jag startade också min 1999 men på skunk haha ;). Är rätt glad att det inte finns kvar idag, eller hade nog varit kul att läsa (kanske)? Jag minns att det mest stod om killar typ hela tiden ;)

  1. Ja det reagerade jag också på, att så många nu har tyckt lika. Det betyder väl att vi är något på spåren helt enkelt. ;D

   Haha ja, jag har några arkiv kvar någonstans, kanske inte från 99 men några år framåt, och det skulle vara kul att se tillbaka på. Mest för att jag vet att det skulle vara så mycket skämskudde ibland haha. :D

 4. Gud vad häftigt att du har bloggat sedan 1999. Då var jag bara tre år, haha! Och det är klart att du MÅSTE fira, tjugo år är stort. Gillar att du dessutom skriver ”VI”. Det är något som jag värderar högt hos de bloggar jag läser, att man får den där vi-känslan!

 5. Vilket bra inlägg! :) Wow att du har bloggat i så många år! Vilken fantastisk erfarenhet du har att dela med dig av!Jag håller med dig i det du skriver, även om jag inte alltid lyckas med det jag önskar mig av mig själv. Det här med den röda tråden t ex tycker jag är svårt att få grepp om för egen del! :D
  Beträffande bilder så äger jag ännu inte en kamera, så det finns bara mobilbilder i min blogg. Jag tycker om fina bilder med hög kvalitet, men vill hellre läsa bra text med ”vanliga” enkla bilder, än att se toppklass bilder och läsa intetsägande text :)

 6. Så mycket bra tankar du har! Jag var väldigt dålig på att svara på kommentarer och skapa en dialog med mina läsare förr, men det är någonting som jag verkligen jobbar med att bli bättre på. Det är ju engagemanget från läsarna och med läsarna som gör det rolig att fortsätta!

  1. Det är något jag också jobbar med, jag glömmer ibland och så blir det kanske en kommentar några dagar senare och vet då inte (eller ens någonsin) om läsaren ens läser den.

 7. Fatta vad sjukt att du bloggat lika länge som jag levt, vad kul att vi dessutom hittat till varandras bloggar också! Jag håller verkligen med dig till 100% på alla punkter, jag försöker verkligen att spegla mig själv i min blogg dessutom.

 8. Jag håller helt med om att ett inlägg behöver en röd tråd. Samt att man behöver hitta någon form av genomgående tänk även om bloggen i sig inte är temabaserad. Sen är styckeindelningen otroligt viktig, framförallt när det kommer till läsarvänlighet. Framförallt idag när majoriteten använder sina mobiler som huvudskärm. Då kan en wall of text sänka vilken bloggare som helst oavsett hur intressant innehållet än må vara.

 9. Ja, bilder är alltid trevligt på bloggarna. Ja, någon röd tråd är ju trevligt i inläggen, så det inte blir för jobbigt att läsa och förstå.

 10. Shit vad många år du har spenderat med att blogga Grattis.klart att du ska fira att bloggen fyller 20 år.Tack för att du delar med dig om dina tankar och åsikter.

 11. Wow! 20år inte dåligt, är imponerad. Din engelska blogg var väldigt snyggt utformad måste ja säga, håller med både dig o Madeleine om pop up fönster, jobbigt när man ej kan styra vad som visas på bloggen, nu kör jag ju genom nouw men de kan man säkert på andra plattformar. Ha en fin kväll

  1. Tack! :) ja, jag kör ju på egen plattform just för att kunna styra allt. Jag kan däremot se fördelen med att finnas på en bloggportal om man inte kan eller vill pyssla med det tekniska för mycket. :) tack detsamma!

 12. Men vad häftigt att du bloggat i tjugo år snart. Min blogg fyller 12 år i mars och jag tycker det är länge. :-) Kul att läsa dina tankar kring vad som gör en blogg bra. Jag håller med dig om punkterna.

  1. 12 år är ju länge det med! De första åren var inte riktigt blogg-bloggande som det ser ut idag och räknas kanske inte egentligen.

 13. Jeg begynte å blogge mest fordi jeg liker å ta bilder. Da er bloggen et fint sted å vise fram de en er fornøyd med. Så liker jeg godt å være på tur med hunder, da ble bloggen et naturlig sted å dele de turene. Etter hvert så kommer det nå ett innlegg i døgnet omtrent. Hverdagen blir delt, og det er vel folks hverdager jeg liker best å følge med på også. Jeg har endel blogger jeg følger fast, men ingen av dem er vel på noen toppliste. De som er på topplistene har stort sett mange reklameinnlegg for både det ene og det andre som slett ikke er så interessant. Men når noen deler sine tanker og meninger, det er jo da en blir ”kjent”. Jeg har en mørk bakgrunn på min blogg da bilder kommer mer til sin rett med en mørk bakgrunn. Jeg har fulgt bloggen din en god stund, så jeg liker den ;)

  1. Jag är med dig i dina tankar. Jag började blogga för att jag gillar att skriva, och det var kul att dela med mig av det. Det känns dessutom som ett bra sätt att hitta likasinnade. Precis, blir det för mycket reklam tycker jag en blogg tappar det där intressanta man vill läsa. Vem skulle vilja se reklam på tv hela dagarna liksom? ;) Så kul att du har följt mig. :D

 14. Kunde man blogga redan 1999? då var ju jag bar 5 år shit. Du har verkligen bloggat länge du, håller med om att det är kul att läsa en blogg där man ser att personen verkligen gillar att blogga :)

 15. Wow, 1999, då hade en annan inte börjat skolan än. Kul att du hållit på så länge!

  Håller med dig om det där med stycken, typsnitt och färger. Får ont i huvudet av neon på mörk bakgrund med snirkligt typsnitt.

 16. Wow! Att du bloggat så länge. Vad roligt!!😍 Du har bloggat lika länge som jag levat, haha. Klart du ska fira det<3 så roligt att läsa vad du tycker gör en blogg bra, man får ju massor utav bra tips och inspiration. Kram<3

 17. Jag tycker att det är viktigt att det känns som om bloggen lever. Den måste ge mig något när jag läser den. Jag gillar bra texter, snygga bilder. Inte allt för grötigt och huller om buller. Jag har också svårt för negativa bloggar som jagsjälv kallar för gnällbloggar. Jag vill känna positivitet när jag hälsar på hos någon annan

 18. Håller helt med dig kring detta! Grattis till så många år inom förskola och så. Det är inte illa att du bloggat så många år! Ett speciellt år i år då! :D

 19. Men oj! Vad ska jag säga? Du har bloggat i 20 år! Själv har jag ettårsjubileum snart.
  Jag håller med om det du skriver om vad som gör en bra blogg. Det är viktigt att det är lätt att läsa texten, tycker jag. Och att kommentarer och kommunikation är viktig. Både hur bloggen görs och skrivs och kommunikationen runt inläggen gör den levande.

  1. Ett år är ju på god väg. ;)
   Ja, jag erkänner att jag inte alltid är så snabb på att svara på kommentarer, men just det där att det gör en blogg levande håller jag verkligen med dig om!

 20. En bra blogg ska vara lättläst. Både språkligt och layoutmässigt. Jag backar när det är en massa plotter på mörk bakgrund.
  Innehållsmässigt är det en smakfråga. Jag vill läsa vardagsbloggar av ”vanligt” folk. Tror inte jag läser någon nischad blogg regelbundet, det är huvudsakligen vardagsbloggar. Eller som termen brukar vara dagboksbloggar. Jag är ju själv en dagboksbloggare.

  1. Ja, det är verkligen en smakfråga beroende på vad man dras till. Som vardagsbloggare jag med blir det såna jag helst läser.

 21. Åh, håller så med om precis allt! Framförallt det här med att många anser att man ska uppdatera tre gånger om dagen, jag följer inga bloggar som uppdaterar så ofta för jag skulle aldrig hinna med att läsa allt och bara hamna efter, haha ;)

  1. Nej men precis! Hur ska man hinna med att läsa allt, särskilt om man även läser fler bloggar. Gillar man en blogg återkommer man ju ändå även om det inte är flera uppdateringar per dag. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.