Vad önskar du dig av julen?

Vi är inne i början av december. Några dagar har redan gått, och kanske är du också mitt uppe i att förbereda det som ska bli klart innan julafton. Inne hos Paulina finns ett inlägg med just rubriken ovan. Hon har skrivit klokt kring de förväntningar som kanske finns på julen, förväntningar som leder till julstress och som uppkommer bland alla de förberedelser vi fixar och donar med.

Jag kände så igen mig i det hon skrev. Varje år inför jul lägger jag mig i startgropen redo att springa 50 meter häck (eller 23 dagar) samtidigt som jag längs alla meter ska beta av en lång lista med vad jag ska göra. Resultatet blir istället att jag ofta snubblar några gånger längs vägen över häckarna som kommer allt tätare och når sen målet –  julafton – just med den där stressen över att jag inte gjort eller hunnit vad jag tänkt. Kan du också känna igen dig?

Man skulle kunna tro att jag har haft all tid i världen att fixa med grejer eftersom jag är hemma hela dagarna, men det är så mycket annat bebisrelaterat som kommer i vägen så det inte blir gjort. Och andra planer för den delen. I år har jag därför taggat ner väldigt mycket. Tar dagarna som de kommer, och hinner jag inte så hinner jag inte. Jag har istället funderat på vad jag egentligen vill ha ut av julen och kommit fram till att det inte är att jaga efter en julgransmatta eller ny julbelysning som är det viktigaste.

Som Paulina skriver försöker jag få bort det där ”måste” – ett ord som inte borde få finnas under julen. Jag måste inte göra något, särskilt om tiden inte finns. I stället är det känslan att få lugna dagar med familjen och få uppleva en första jul med Harry. I år skippade jag till exempel att göra egna julkort, och jag kommer inte köpa en varsin full säck med julklappar till de i min närhet. Jag vill fokusera på annat. För julen är ju egentligen inte bara en dag.

Tomten har redan varit här och härjat inför julen. :)

Mina önskningar på julen kommer därför här:

 • Tid att njuta hela december istället för att satsa allt på julafton. Julafton kommer och går så fort ändå. Och julen är inte bara en dag.
 • Att få umgås med alla nära och kära runt omkring mig. Jag inser hur bra jag har det som har en familj att fira med. Det är en lyx inte alla har.
 • Få känna ett lugn. Inga måsten, bara göra vad jag verkligen vill.

Kika gärna in hos Paulina för att läsa om hennes önskningar. Vi har haft en del liknande tankar. Vad har du för önskningar på julen?

You may also like

39 kommentarer

 1. Jag hoppas verkligen du får tid att njuta stanna upp och reflektera, umgås med dina nära o kära och lägga måstena åt sidan för ett tag. Mys till max och börja redan nu

 2. Intressant inlägg och en viktig tankebana. Jag önskar inte så mycket nu för tiden, bara lugn och ro och få mysa tillsammans <3

 3. Det gör du rätt i, att ta bort måsten. Man ska göra det som ger en julstämning och ro i kroppen inte stressa! Sätt inte ribban så högt och gör det du hinner och VILL göra! Kram

 4. Helt rätt. Vi ska ju njuta precis hela december kan jag tycka. Stressar man för mycket så är man så trött på julafton att man inte orkar någonting. Ta det som betyder mest för er och släpp det andra.

 5. Så sant istället för att stressa så som många gör borde man ta vara på tiden och vara med familjen. Det var ett bra beslut du tog :)

 6. Klokt skrivet av dig! Jag har aldrig någon lista som jag måste hinna med utan gör det vi känner för och det som vi hinner med. Blir det inga hemmagjorda pepparkakor så köper vi färdiga osv. Så less på stressen som kommer vid jul

 7. helt rätt! Så bra skrivet, blir så less på all julstress. Bort med all köpstress och matstress, bara njut av ledigheten tillsammans

 8. Hoppas att alla dina önskningar blir uppfyllda! 😊 Mycket av det du skriver beror på dig också så kom ihåg att stanna upp och ge dig själv en chans att det, denna gång, blir precis så som du vill ha det 😊🎄

 9. Vi har liknande mål för december du och jag. Njuta och umgås bara<3 Hoppas det blir bra och att du klarar dem, kramar fina du <3

 10. Mina julönskningar är rätt minimalistiska. Jag jobbar hela julen, utom den 26:e då jag vakar av mitt pass och sedan är ledig året ut.
  Det är troligen på de 5 lediga dagarna som något som liknar julfirande kommer att ske. Kanske.
  Jag är ledig före jul, börjar jobba den 21:a, och till dem som ska få en julklapp kommer jag att överlämna den före jul. Har alltid tyckt det är lite trist med julklappar i efterskott och försöker undvika det om det går.
  Min jul kommer med andra ord att bli som vilka vardagar som helst. Men jag hoppas ändå på lugna nätter så jag orkar äta lite julmat och se julfilm på mitt rum. Jag hoppas också att så få patienter som möjligt, helst inga, behöver dö under julhelgen. Det är så tråkigt för anhöriga att julen blir förknippad med ett ”då när NN dog”. Julen ska vara en tid man kan se på med glädje. Även om jag är väl medveten om att så är det inte för alla. Många är ofrivilligt ensamma och som vanligt har jag anmält mig att baka till Immanuelkyrkans julfirande för ensamma och hemlösa. Det blir min fjärde jul jag bakar till dem.

  1. Åh. Ja, just kring julhelgen måste det vara extra tungt när någon går bort. :/
   Så fint att baka till de ensamma! Kände direkt att jag skulle vilja göra något sånt jag också.

 11. Jag brukar inte känna någon stress alls över julen, kanske för att jag oftast aldrig fira hemma. Vi kör alltid knytis där vi är, så blir inte så mkt mat och vi köper aldrig mkt julklappar…. =)

 12. Jag önskar att få jobba julafton med alla mina underbara kollegor för att sedan åka hem och fotografera med min syster (en tradition vi har haft i fyra-fem år nu). Sedan umgås med familjen och ha det trevligt! Allt som julen handlar om <3

  1. Åh, vad härligt att du har så fina kollegor att du vill spendera tid på julafton med dem!
   Låter som en rolig tradition, hör gärna mer om det. :)

 13. All stress är verkligen superjobbig runt julen man vill bara stanna upp och hinna ta in allting ❤️

 14. Tack för påminnelsen om vad julen egentligen handlar om. Idag kände jag på jobbet som att jag höll på att falla ihop av stress och då bestämde jag mig, jag kan inte, jag orkar inte, jag SKA inte hålla julen hemma i år. Det blir jul i alla fall.. eller hur.,

 15. Åh, den första julen med sitt barn. Vilka minnen det väcker. Det jag önskar av julen mest just nu är att alla kan umgås och verkligen njuta tillsammans och lämna allt gammalt groll bakom.

 16. Oh det var magisk känsla första julen med sitt barn, våt tös var 1 månad vid första julen, var så rart. ja du att vara mammaledig det är extremt mycket man gör om dagarna, man hinner sist med sig själv köndes det som

 17. Så klokt skrivit! I år kommer jag fira hos mamma så behöver som tur är inte tänka alls på mat & fix men känner mig lite stressad över julklapparna som jag ännu inte hunnit fixa 😕 Men ska försöka stressa ner och finna tid till det någon dag här! Tack för ett bra inlägg 😊

 18. Jag tycker att julen är mysigast innan julafton. Julafton har så många måsten, krav och äckliga förväntningar som gör så många besvikna. Jag skulle gärna åka bort och åka skidor eller till solen dagen innan julafton.

 19. Åh jag känner igen mig så mycket i det här! Det är så mycket stress och press över julen och att det ska vara perfekt. Jag försöker verkligen släppa allt som heter måsten och göra allt jag är sugen på helt enkelt. Än så länge fungerar det bra! Jag har en liknande lista på min blogg. Du kan ju kolla in och se vad du tycker :D // Petra Elisabeth

 20. Klokt skrivet. Julstress vill vi inte ha. Vad är viktigast? Lugn och ro och eftertanke. Och att få umgås med de kära är en förmån som alla inte har.

 21. Låter som vettiga önskningar. Allt för mkt stress och press kring högtider, det förstör egentligen mycket mer än gör nytta. Man måste ju hinna ha det trevligt också. :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.