Viktigt besök

Igår var jag på ett sånt där besök många drar sig för, nämligen cellprovtagning. Det var några år sen nu. Sist tog jag mig aldrig tiden och sen försvann kallelsen så det blev aldrig av. Jag är en av de där som inte sett fram emot något gynekologbesök. Har alltid tyckt det varit jobbigt att behöva ta av mig, hoppa upp i stolen och bli undersökt. Sen födde jag barn och efter det är det liksom ingen stor sak, hehe.

Ser du till att gå när du får din kallelse? Om inte tänkte jag nu vara en av de där peppande kvinnorna och säga att om det är något du ska göra här i livet så är det att gå och ta cellprov! Det är ingen fara utan känns knappt, går hur snabbt som helst, och förhoppningsvis visar resultatet inga cellförändringar. Och det om något är väl värt den där minuten med benen i luften att du får veta att du är frisk, alternativt får veta något i god tid? Jag får i alla fall veta om sisådär 6 veckor. 

På eftermiddagen blev det en kylig promenad Det var -8 på morgonen och -4 när vi gick ut. Herrejössenes. Och resten av veckan ska det bli plusgrader igen. Nu på morgonen är det +2. Kan vädret inte bara bestämma sig? Det var härligt att gå ute i alla fall. Frosten knarrade längs kanten av vägen precis som att den följde efter oss.

Idag blir det en förmiddag på stan. Får se om jag hittar just det där jag letar efter som jag aldrig riktigt vet vad det är. Knepigt med shopping ibland. Vad gör du idag? Hoppas i alla fall du får en fin dag!

You may also like

30 kommentarer

 1. Tycker också sånt är jobbigt trots att man klämt ut 3 barn :) Men det är viktigt & jättebra att det görs regelbundet, bara att bita ihop & göra det.

 2. Ska absolut börja ta tag i det där, även om det är förskräckligt :P Billig försäkring så att säga. :) Viktigt att ta vara på.

 3. Har bara gjort det en gång, nästa gång är nästa år men jag pratar alltid för hur viktigt det är. Det må vara obehagligt men det går så snabbt och kan göra stor skillnad.
  Idag ska jag bara vara hemma och ta det lugnt.

 4. Detta är så viktigt o inget man får hoppa över. Jag är väldigt noga med att prioritera dessa besök och tjatar på alla om hur viktigt det är. Dock så tycker jag att det är en utlämnade och jobbig situation, men det får man försöka tänka bort.

 5. Jag är väldigt noga med att gå på alla undersökningar som jag får kallelse till. Vi har det väldigt bra i Sverige och det minsta man kan göra är att gå på alla undersökningar.

 6. jag tycker fortfarande att de e jättejobbigt att gå till gyn..
  gjorde mitt tidigare i år, 2 dagar senare fick jag söka akut då jag blödde konstant efter provet o hade riktigt jäkla ont

 7. Uppvuxen i en familj som alla jobbar inom vården och på senare tid även haft mycket cancer i släkten. Alla säger alltid, blir man kallad att ta cellprov, GÅ!!! Så himla viktigt!

  1. Samma här, mycket cancer i släkten vilket gör att det känns ännu mer viktigt att gå. Man vet aldrig. Livmoderhalscancer märks ju heller inte först.

 8. Jag brukar alltid gå och göra cellprovtagningen, för det är jätteviktigt!😊 Tycker inte att det är så obehagligt, och provet är ju över på nån sekund. Jättebra att du tar upp det här, för jag vet att vissa inte går och tar provet när kallelsen kommer.
  Ja tänk om vädret kunde bestämma sig!😆 Det växlar verkligen mellan ytterligheter!

 9. Detta är nått jag faktiskt blivit bättre på, man är rätt dålig på att kolla upp kroppen.. det blir ju billigast om man faktiskt tar och kollar upp sig.
  Jag måste ändå säga att jag tycker att ungdomsmottagningar är väldigt dåliga på att faktiskt prata om att det är bra att besöka dem och gyn.

 10. Jag håller med dig jag har gjort den undersökningen och ville helst inte tyckte det var pinsamt och jobbigt. Men det är viktigt och gå :)

 11. I år var jag faktiskt på cellprovet men de tidigare kallelserna har jag struntat i flera år. Detta året tvingade min kompis mig efter att hon fått cellförändringar. så bra att det finns och erbjuds.

 12. Jag tyckte det var så vackert med de kalla dagarna!
  Men slask idag, brask till jul 😉
  Håller med om att gynstolen är mindre obehaglig efter man fått barn. Cellprov är viktigt, lyx att vi i Sverige har sådan koll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.