Fem en fredag v.47: tacksägelse

I går var det Thanksgiving i USA (bland andra länder). En helgdag där de dukar upp stora middagar med fylld kalkon, tranbärssås, sötpotatis och mycket mer. Är det bara jag som alltid blir hungrig när det är Thanksgiving i serier och filmer? Det hela började som en skördefest där man tackade Gud för årets skörd. I USA var det t ex pilgrimer som ställde till med fest på 1600-talet efter sin första skörd när de kommit till Amerika med skeppet Mayflower, som sen har kommit att kallas för den första tacksägelsen även om det finns många fler historier kring denna helgdag.

I Sverige ligger tacksägelsedagen alltid på den andra söndagen i oktober. Även om vi i Sverige normalt inte ställer till med lika stora middagar har jag förstått att det runt om i landet då ställs till med diverse skördefester. Har du varit med om en sån någon gång?

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag!

 1. Vad är tacksamhet för dig?
 2. Vad känner du tacksamhet för under det gångna året?
 3. Vad är något du ofta tar för givet?
 4. Om du begav dig ut på en pilgrimsfärd, vart skulle kosan styra?
 5. Idag är det även Black Friday, något som alltid infaller efter Thanksgiving. Vad är ditt bästa tips för att vår konsumtion ska minska?

Vad är tacksamhet för dig?
Det är den glädje jag känner över vad jag har i livet. Det är vad jag känner när någon annan gör något fint för mig.

Vad känner du tacksamhet för under det gångna året?
Min familj, helt klart. Stödet jag fått från min mamma sen Harry kom. Det har verkligen varit guld värt. Jag är tacksam för att allt gått så bra dessa 8 månader som ny familj och föräldrar.

Vad är något du ofta tar för givet?
Att det kommer en ny dag imorgon.

Om du begav dig ut på en pilgrimsfärd, vart skulle kosan styra?
Jag är inte särskilt religiös, men det närmaste jag skulle komma en religiös upplevelse skulle troligtvis vara Uluru i Australien. Den röda sandsten som ligger i en nationalpark och som har stor betydelse för urbefolkningen. Någon gång kommer min kosa styra dit för att få uppleva den på riktigt. Jag har längtat sen jag var liten. 

Uluru / Ayers rock.

Idag är det även Black Friday, något som alltid infaller efter Thanksgiving. Vad är ditt bästa tips för att vår konsumtion ska minska?
Tänk efter om du kan återvinna något hemma som present, kanske baka något och ge bort i glasburk eller liknande. Årets julklapp är återvunna plagg. Om du är händig kan du göra om ett plagg istället för att köpa nytt.

Apropå Thanksgiving har jag varit på en thanksgivingmiddag, 2016. Jag har nog aldrig varit så mätt som efter den middagen. Har du ”firat” Thanksgiving någon gång?

Nu tar vi snart helg, va? Jag ska iväg lite senare för att lämna Harry hos min mamma så jag kan åka förbi jobbet och ha möte med chefen och luncha med kollegorna. Har sett fram emot det hela veckan!

You may also like

31 kommentarer

 1. Vilka bra och passande frågor! Jag har aldrig vart på en thanksgivingmiddag men skulle vara kul att ha eller gå på det någon gång :D

 2. Thanksgiving är verkligen en upplevelse på plats i USA. Även om jag är sekulär och ibland förvånas över amerikaners bordsbönder. Så är det trots allt fascinerande att traditionen lever kvar någorlunda oförändrat om man jämför med vårt svenska julfirande som skiftat väldigt mycket under samma tidsperiod.

 3. Har aldrig firat thanksgiving men läst en del om det :-) Är nog mest tacksam över att jag är född i rätt land och har det galet bra. Så lätt att ta det för givet.

 4. Så kul att få veta historien bakom Thanks Giving! :) Tacksamhet är för mig att kunna se och glädjas åt allt man faktiskt har i livet, istället för att alltid gräma sig över sånt man inte har.
  Just det här året får jag erkänna att det först var svårt att känna tacksamhet, för jag har förlorat mera än vad jag någonsin hade fantiserat om. Det har varit det ena dråpslaget efter det andra, och verkligen inga små sådana. Men jag är tacksam att jag kan läsa, skriva och räkna igen även om det inte är så lätt som förut. Jag är tacksam för allt stöd jag har fått i min sjukdom från olika och ibland helt oväntade håll. Jag är tacksam för att jag har min make som har fått dra ett oerhört tungt lass pga min sjukdom, och jag är extremt tacksam att jag har kunnat behålla mina hästar (utom en som lämnade mig för gröna ängarna i år) trots allt som har hänt. Jag är tacksam att jag kan känna mig glad och tacksam trots att mitt liv inte längre är som det var förut.

 5. Jag har aldrig firat Thanksgiving, men det är något jag verkligen skulle vilja uppleva! Varje år brukar jag och mina kompisar prata om hur roligt det vore att laga mat och fira, men än har det inte blivit av. Vi får se om vi lyckas nästa år :D

 6. Nej jag har aldrig firat den dagen någon gång, men det hade varit en grym upplevelse att få åka till släkten USA och få känna på den dagen på riktigt :D

 7. Tacksamhet för mig är min familj, och att man har tak över huvudet och har jobb s man har råd och köpa det man behöver =D,

  Har aldrig ätit ngn sådan middag =)

 8. Vad är tacksamhet för dig? När jag känner glädje över en viss person eller någonting nån person gör för mig, när någon inte är egoistisk utan kan glädja/hjälpa andra.

  Vad känner du tacksamhet för under det gångna året? Att jag vågade ta klivet till att söka till högskolan och faktiskt kom in.

  Vad är något du ofta tar för givet? Ofta är nog för stort ord just nu (förr skulle det nog passar in mer) men jag kanske tar min sambo för givet vissa gånger. Tänker att han alltid ställer upp, alltid finns där.. men jag är rätt bra på att visa uppskattning iofs, så det väger väl lika kanske =)

  Om du begav dig ut på en pilgrimsfärd, vart skulle kosan styra? Jag är inte heller så religiös så vet inte riktigt vart jag skulle vilja styra kosan, den där röda sandstenen lät intressant.. men av någon anledning har jag i många år velat åka till Agadir i Marocko, om det är något religiöst vet jag inte men jag svarar det nu iallafall.

  Idag är det även Black Friday, något som alltid infaller efter Thanksgiving. Vad är ditt bästa tips för att vår konsumtion ska minska? Sälj och köp mer på second hand, finns fräscha och fina saker där som går att använda en andra gång. Borde bojkotta BlackFriday, vi är så nära jul och inför den högtiden köpts det tillräckligt med prylar ändå.

 9. Någon gång i livet måste jag testa en riktig amerikans thanksgiving-middag. Jag blir också alltid hungrig när det kommer på tal i serier och filmer :)

  Jag är tacksam över min familj och att mina föräldrar ställer upp och ger mig tak över huvudet efter min separation, så att jag får en chans att få mitt företag i rullning.

 10. Vad roligt att läsa! Älskar dina fem en fredag 😊 Har aldrig varit på en TG-middag men skulle gärna vilja göra det 😊

 11. Skördefester är trevligt! Har varit på Öland ett år och det var mysigt. Att visa tacksamhet är ju väldigt fint egentligen. Vi tar ju efter USA i allt känns det som men inte denna tradition..än iaf 😆

 12. Älskar dina frågor varje vecka, brukar alltid fundera lite på dem ett tag, men så svåra ibland. Som pilgrimsresan? Har dock varit pilgrim i Israel/Palestina. Så lärorikt och fantastiskt. Kram <3

 13. Oj vad jag är tacksam över många saker i livet. Jag tycker att jag ofta påminns av livet om olika saker jag har att vara tacksam för.

  Tyckte att jag läste på Facebook att det var indianer med som möjliggjorde den där första tacksägelsemiddagen? Jag har verkligen inte koll och litar ju inte stint på Facebook men ditt inlägg påminde mig så tänkte att jag kan ju fråga. Du verkar trots allt vara mer insatt i högtiden än vad jag är.

 14. Jag har aldrig firat Thanksgiving!
  Jag är tacksam över många saker här i livet, först och främst är jag tacksam över min familj som alltid har funnits där under min sjukdom. Under det gångna året har jag fått ett till barnbarn och det är jag tacksam för :) Jag vet inte om det finns så mycket jag tar för givet. Något särskilt ställe att besöka finns inte heller. Den här överkomsumtionen som finns idag, inte minst på Black Friday gillar jag inte, jag köper gärna second hand prylar.

 15. Helt galet egentligen att vi nästan alltid säger att det kommer en morgondag och skjuter upp saker. Vem vet om det kommer en morgondag ?😍

 16. Vi borde faktiskt ta efter för att visa tacksamhet vi också. Min man som vaknar varje dag med synliga skador, han känner tacksamhet varje sekund. Jag ska försöka ta efter.
  KRAM bästa

 17. Åh, fick lite ont i magen av att läsa ditt svar på vad du tar för givet. ”Att vi får en dag imorgon”. Jag är precis likadan. Verkligen det absolut sista man skall ta för givet egentligen..

 18. Har aldrig friat Thanksgiving men jag tycker det är nått som borde införas, man ska verkligen ta vara på tiden med nära och kära!

 19. Jag håller med dig blir också hungrig när jag ser dessa middagar i filmer. Ser riktigt gott ut.Har aldrig varit på en själv men skulle så gärna vilja :)

 20. Vilken bra utmaning men svarar på frågorna här.

  Vad är tacksamhet för dig?
  När jag på riktigt känner attbpersonen gör eller sägee saker som verkligen visar tacksamhet.

  Vad känner du tacksamhet för under det gångna året?
  Min sambo som ställt upp för mig mrr än han behövt

  Vad är något du ofta tar för givet?
  Mycket. Pengar till exempel.

  Om du begav dig ut på en pilgrimsfärd, vart skulle kosan styra?
  Ingen aning..

  Idag är det även Black Friday, något som alltid infaller efter Thanksgiving. Vad är ditt bästa tips för att vår konsumtion ska minska?
  Tänka sig noga innan man faller för köpinpulsen.
  (svar som skulle kommit igår)

 21. Kul att du hittade till min blogg:-) Hänger gärna på dina teman. Iofs har jag bara gjort det två gånger, men jag gillar dina val. Roligt att se dina val. Alltid intressant att lära känna en ny bloggbekantskap:-)

  PS. Ser att din blogg är väldigt poppis! Så himla kul:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.