Kostsamt vatten

Häromveckan nämnde Magnus att vi fått vår elräkning. Jag visste inte ens om summan han sa var hög eller låg eller om den gällde månad eller kvartalsvis. Med tanke på att vår tvätt- och diskmaskin kör rätt ofta här hemma skulle jag däremot gissa att den där summan oavsett kan bli lite lägre om vi såg till att använda maskinerna bättre. De båda ska vara väldigt miljövänliga och energisnåla, men många bäckar små blir ändå några kronor. Det här inlägget är i samarbete med Göta Energi, de har el till inköpspris vilket är något som lockar mig. Jag är inte så förtjust i dolda avgifter, och som dessutom i längden gör ett till synes fördelaktigt erbjudande dyrare. Någon dag ska vi därför kolla igenom vad vi egentligen har för avtal så vi kanske kommer undan mer billigt och slipper onödiga avgifter.

Apropå det vatten som används är det sjukt vad vi tar vatten för givet. I Sverige kan vi duscha rent, dricka rent och diska i rent vatten utan att ens behöva fundera på om det ska ta slut (om vi inte sitter i våra sommarstugor och vill duscha varmt). Göta Energi deltar i March for Water under mars månad för att bidra till WaterAids arbete för att fler kvinnor i världen ska få tillgång till rent vatten. Jag kommer registrera mina steg resten av månaden och hjälpa WaterAid att uppmärksamma att miljoner kvinnor i världen varje dag måste gå i timmar efter smutsigt vatten. Kan inte du också försöka göra det? Alla steg räknas även om mars snart är slut.

5 000 steg hade jag hittills gått när jag reggade dessa.

Vad är egentligen en billigare elräkning då när vi ändå slösar vårt vatten? Har du någonsin funderat, inte bara på kostnaden, men vad du egentligen gör med den el och vatten du använder? Jag googlade då jag trodde det går åt mer energi och vatten vid maskindisk, men det intressanta är att enligt Energimyndigheten går det åt mer energi och vatten vid handdiskning. Att spara el samt minska vattenmängden är ju win-win för alla. Även dina händer som får utstå vatten och diskmedel.

You may also like

10 kommentarer

 1. Ja visst tar man vatten för givet här i Sverige… men usch för de stackare som faktiskt inte har det… Så mycket saker man bara tar förgivet ibland när man inte stannar upp och tänker till

 2. Ja man kanske slösar mycket mer än man behöver är nog helt sant, sådant man faktiskt inte tänker på att man gör

 3. Vet faktiskt inte vad vi betalar i vattenräkning, men brukar försöka duscha kortare osv just för att spara vatten, då som du skriver att vissa faktiskt inte har tillgångar till det. Kram <3

 4. Vi betalar tokmycket i vatten och el, höll på att ramla av stolen förra räkningen kom. Man kam verkligen göra en hel del för att minska förbrulningem och kostnaden

 5. Alltså det där med att spara el är ju egentligen ganska enkelt. Man släcker lamporna i rummen där man inte vistas för tillfället och låter inte tvn stå på när man inte tittar på den. Att jämföra elbolagen gjorde jag för många, många år sedan tills jag insåg att skillnaden faktiskt bara handlade om 10 kronor hit eller dit. Det är liksom inte värt besväret att byta stup i ett.

  Vatten ja. Visst är vi himla bortskämda i Sverige som måste ha ett av världens renaste vatten. Å japp, vi slösar med vatten som hos oss ingår i hyran. Ja, dessvärre gör vi nog det. Vi har två levande diskmaskiner som diskar för hand. Dessutom har vi badkar som vi utnyttjar flitigt under kalla årstider.

 6. Ja jag tror faktiskt många utav oss tar för givet att vi alltid kommer ha rent vatten men man vet aldrig, och tycker man inte borde ta det för givet. Så smart ide´ tycker jag :)

 7. hade oxå samarete me dem förra månaden
  vi är bortskämda med så fint vatten man vet ju aldrig va som händer
  varmvatten är ju bra även ifall det väms upp utav maskinerna men energi gör vi alltdi åt men ja jag visste de om handdiskning helt otroligt

 8. Oj det visste jag faktiskt inte att handdisk gör av med mer vatten!? Vilken tur att vi skaffade en diskmaskin för ett år sedan, win win 😀

 9. Jodå, det går åt mycket vatten och el i vår förening. Vi ligger, av okänd anledning, en bra bit över andra bostadsrättsföreningar av samma storlek. Min gissning är att det beror på att det bor väldigt många personer i en del av lägenheterna.
  Jag bor ju tillsammans med mina katter. De använder bara vatten till att dricka. Jag är noga med min hygien och har behov av långa, varma bad för att må bra i rygg och leder. I alla fall under den kalla årstiden.
  Huruvida det går åt mer vatten vid handdisk beror på HUR man diskar.
  Handdiskar, och sköljer, man i balja går det inte åt så mycket vatten. Däremot om man diskar under rinnande vatten.
  Diskmaskinen måste vara full när man kör den. Att i småhushåll köra den dagligen är inte alls så vattenbesparande som man vill få oss att tro. Nu bor jag så att jag inte kan ha en diskmaskin, min lägenhet har det som kallas kokvrå och det är trångt och för lite skåp ändå, utan att jag ska pressa in en diskmaskin också. Dessutom skulle jag bara behöva diska var 14:e dag om det skulle bli lönsamt vattenåtgångsmässigt. Disk som står och luktar illa i veckor är inte så käckt och måste jag ändå skölja av disken så är själva spartanken förstörd. Då kan man lika gärna passa på att spraya lite utspätt diskmedel och dra runt med borsten och så så är det färdigdiskat.

  Önskar dig, och din familj, en bra lördag. Jag har sovit ut för första gången på länge. Dricker kaffe i sängen och ser genom fönstret att det verkar bli en fin och solig dag. Ska ta en promenad in till Alingsås centrum, har sett en sak i ett fönster som jag vill ha. Men jag passerar ju alltid affärerna när de är stängda, på väg till, eller ifrån, jobbet.
  Eftermiddag och kväll är vikta för pluggande.
  Vad ska du och familjen göra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.