Att baka som present

God morgon lördag! Det var härligt att vakna i morse och veta att Magnus nu är julledig några dagar. Här har morgonen annars startat lugnt, Magnus var uppe redan vid 6 då hans dygnsrytm inte tyckte han skulle sova mer. Jag låg kvar en timme till och har nu fått mitt morgonte. Har du sovit gott? Är du julledig nu?

Igår fortsatte mitt julbak jag smygstartade lite redan i torsdags. Hittills har jag gjort rocky road, saffransfudge (utan mandel) och vit chokladfudge med kardemumma. Jag är så glad att jag inte började tidigare med julbaket, för det hade inte funnits kvar mycket av det vid det här laget.

Om du är sent ute med julbaket eller bara letar efter något mer att baka är rocky road något av det lättaste du kan göra.

Det är egentligen sjukt att något så gott kan vara så enkelt, som rocky road. Det är bara choklad, dumle, (helst salta) nötter och så marshmallows. Smält chokladen över vattenbad, låt svalna lite och blanda sen i övriga ingredienser. Toppa med lite mer marshmallows och låt stelna i kyl innan du skär i bitar. Klart! Jag valde dumle med lakrits eftersom jag älskar lakrits.

Jag har aldrig tidigare gjort fudge och ändå bestämde jag mig för att göra två olika sorter. Den ena fick jag göra om för att jag kokade smeten alldeles för kort tid. Igår köpte jag därför en termometer så jag kunde få till rätt temperatur lätt som en plätt. Att jag inte gjort det tidigare är en fråga med stort frågetecken. Resultatet blev väldigt mycket bättre.

Cellofanpåse med julgodis

Det fina med att baka är att det är en fin present att ge bort, vilket jag tänkt göra i år med det mesta. Bonus är ju om man bakar något som man vet mottagaren verkligen gillar. Jag har köpt hem cellofanpåsar för att slå in godiset i och dekorera lite fint som du ser ovan. Det är en win-win-win situation: jag får baka vilket jag tycker är kul, jag äter däremot inte upp allt och så är hembakade presenter ofta uppskattat att få!

Brukar du baka och ge bort i present?

You may also like

28 kommentarer

 1. Åhh vad gott det ser ut, vi har bara bakat simpla saker som ischoklad och pepparkakor, önskar att jag hade mer ork att baka :D

 2. Jag tycker att det är jättekul att baka, men otroligt sällan jag gör det. De jag bakar misslyckas jag oftast med och sen så har jag ingen att bjuda på då jag aldrig får nå främmande.

 3. Åh rocky road har jag ju alldeles glömt bort. Undrar om jag hinner det imorgon när jag slutat jobbet. Jag jobbar inom vården så jag får inte julledigt. Men jag är ledig julafton iallafall. Det är fint med presenter som man gör själv.

 4. Jättesmart presentidé! Jag bakar sällan skall erkännas och när jag väl gör det så smaskar jag i mig allt alldeles för fort. Så det är nog därför jag sällan bakar, haha. Lite självbevarelsedrift, kanske. :) Men visst vore det roligt att ge bort något så trevligt i present.

 5. Men åh, så gott! 😍 skicka hit lite 🙈 jag skulle inte klara av att sånt gott julgodis hemma. Det skulle ta slut direkt. Smart ändå att du bakade så nära julafton 😃

 6. Båda vi är lediga nu, det är sååå skönt! Jag har bakat en del senaste tiden men inget ”julbak” direkt, inget som efterfrågas här hemma utan bara vanliga bakverk haha

 7. Det är perfekt med sådant där, jag är skitdålig på att ta mig tiden. Det kan bero på att orken heller inte finns. Det är märkligt för trots det är detta så uppskattad, bakverk, godis och hemmagjorda sylt, marmelad och annat. Jag borde verkligen bli bättre på sådant. Kanske det får bli 2019 mål under sommar/hösten att göra mer hemlagat och från naturen :)

 8. Jag tycker detta är så bra! Jag bakar ofta och ger bort i pressent men då blir det ofta olika raw bakverk. Brukar vara uppskatta

 9. Förr bakade jag mycket och gav bort, men nu har jag ingen att ge gåvor till, däremot kom jag på att till nästa julavslutning kan ju dottern få baka sånt här och ge bort till fröknarna, så slipper jag fixa julpresent till dem 😉
  Det ser supergott ut 👍

 10. Vilket smart tips och det är ju jättebra om man inte vet vad man kan köpa till personen :) och ge bort saker man har gjort är kul :)

 11. Det är en present med så mycket hjärta och betyder mycket mer för mig än annat faktiskt. Jag bjuder gärna hem dig många gånger =) När kommer du?

 12. Jag har letat igenom vilka recept som jag ska baka eller skulle gjort idag men där tog det stopp. Du jag blev helt såld på din vita chokladfudge med kardemumma och tänker göra även dem imorgon. Jag älskar kardemumma så kombo lät amazing.

  Din gottepåse får du mer än gärna skicka hem till mig. Grym du är på julgodis.

 13. Älskar att få saker människor har skapat själva i present. Det känns mer kärleksfullt på något sätt när jag vet att personen verkligen har tagit sig tiden och tänkt på mig!

 14. Det blir så himla fina presenter när man får hembakat! Allt såg så himla gott ut! Aldrig gjort fudge men kanske ska testa det då :D

 15. MUMS med rokey road, sååå himla gott! Gud vad fint du gjorde paketet, hade verkligen uppskattat detta. har dock svårt att tro att någon skulle uppskatta min bakning, behöver öva en aning på det innan jag kan ge bort. Så bra tips dock, älskar hemmagjorda presenter. Kram <3

 16. Hej på dig!
  Den näst sista luckan i min julkalender har nu öppnats, och därunder gömde sig chansen att vinna ett helt valfritt smycke till ett värde av max 399kr från 7East! Vill du vara med och tävla? :) Klicka då på länken nedan! Förövrigt så hoppas jag att du får en supermysig kväll, för min del blir det uppesittarkväll för hela slanten! Ska du också kolla? :)
  https://martinaolsson.myshowroom.se/127464/julkalender-lucka-23-7/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.