Fem en fredag v.51: Nu är det jul igen

Hurra, ordningen är återställd och Fem en fredag är tillbaka efter förra fredagens stök. Det är dessutom nästsista veckan på året. Herreminjeee. Dags att börja fundera på vad jag vill ha ut av nästa år, men först lite julfrågor vilket jag tyckte var passande för veckan. För på måndag smäller det!

Jag vet förstås att inte alla firar jul, vare sig det är på grund av religion eller andra skäl. Därför är jag nyfiken på hur du firar/inte firar och kanske kan du applicera frågorna till vad du gör dessa juldagar?

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag!

 1. Vilket är ditt tidigaste julminne?
 2. Hur firade du jul som barn?
 3. Vad är ett måste på julbordet?
 4. Har du någon tradition kopplat till att klä granen?
 5. Vad gör du med de julkort du får?

Vilket är ditt tidigaste julminne?
Jag tror det är den gången min brorsa öppnade alla klappar (inklusive mina!) natten till julafton. Vi var 4-5, och av någon anledning vaknade familjen till att julklapparna var borta. Vi letade och hittade till slut min bror som gömt sig under sin säng tillsammans med klapparna och rivet presentpapper. Haha!

Hur firade du jul som barn?
Vi har nog alltid mest varit hemma och alltid med mormor på något hörn. Brukade vakna till klapparna under granen, och så fick jag och min bror öppna ett varsitt paket. Den stora paketöppningen var alltid mot kvällen efter middagen. :) Ibland har vi firat hos någon av mina mostrar eller annan släkt. Hela släkten har samlats hos mormor några gånger, men nu var det några år sen sist. Ett måste på julafton har alltid varit Kalle Anka, och så julavsnittet av Svensson, Svensson.

Vad är ett måste på julbordet?
Nummer ett är definitivt rödbetssallad. Och det ska vara Rydbergs annars får det vara. Prinskorvar och köttbullar är det som annars läggs på min tallrik tillsammans med potatis.

Har du någon tradition kopplat till att klä granen?
Vi brukade alltid klä granen till Lucia och det har jag fortsatt med som vuxen. Jag är av åsikten att jag vill njuta av granen innan jul och har därför aldrig förstått de som klär den kvällen innan julafton. 

Vad gör du med de julkort du får?
Jag/vi får inte så jättemånga julkort och det är väl för att färre skickar nu än tidigare. Så de som kommer sätts upp på kylen innan de sen läggs i en låda någonstans. När jag bodde hemma hade vi en fin hängare där de fick ligga. Tror det får bli en sån till nästa jul, för från familjen kommer i alla fall alltid ett kort. :) 

Ha en underbar fredag! Är det sista julstöket som kommer fixas nu i helgen?

You may also like

38 kommentarer

 1. Så mysig fem en fredag som du har hittat på. Kan tänka mig att ni blev förvånade mär din bror låg under sin säng och öppnade alla paket 🙈 vi ser alltid Kalle anka, Svensson Svensson och tomten är far till alla barnen på julafton 😂🙈

 2. Hehe jag har också öppnat julklappar minns jag som liten, och så slog jag in dem igen snygt, det roliga är att ingen sa något så antar att ingen märkte =D

 3. Skrattade gott åt minnet med julklapparna :-) Var säkert inte så kul då, men nu efteråt kan man ju ha roligt åt det.

 4. Haha, men gud va roligt att din brorsa öppnade alla klapparna innan. Kan tänka mig att det inte var helt uppskattat när det hände. Ett äkta julbus!🌸💕

 5. Vilka mysiga fem!
  1: Så svår fråga! Men har ett julminne med tomten, han hade massa guldörhängen i öronen precis som mamma… haha
  2: Har alltid firat jul med familjen och mormor! Sen har det utökat med pojkvänner och mormor man!
  3: Janson!!
  4: Att manen i huset sätter upp stjärnan
  5: Får typ bara 1 per år men jag slänger dem efter ett tag.. hehe.

 6. Min barndoms jular var fulla av magi. Hela släkten samlades, nåja kanske iaf närmsta släkten. Vi var hos oss eller hemma hos min älskade mormor, jag minns fortfarande hennes soffa fast så många år har gårt sedan dess.
  Tomtefrossan som gjorde att jag knappt kunde äta, kunde inte alla bara skynda sig så att jag fick öppna julklapparna?
  Granen hade vi alltid klätt dagen innan och om jag minns rätt så gjorde vi även julgodiset då.

  Nu klär jag vår gran här hemma mycket tidigare. Dels minskar det ju stressen som kommer ju närmare jul vi kommer och sen vill jag ha den framme ett tag innan man måste kasta ut den igen.

 7. Vilken fin gran!
  För mig är julbordet prio ett, haha. Är ett matmonster.. Vill ha köttbullar, korvar, Jansson, sill, ägghalvor med räkor och majonnäs, julmust, griljerad skinka (kalkon”skinka” för min del)och säkert har jag glömt hälften. :P Och så Kalles jul förstås, det måste jag titta på och sjunga med.. Det är fortfarande viktigt av någon anledning.. :P
  Här i Tunisien firar vi inte men i Sverige är vi hos mamma på jul om vi råkar vara hemma just då, så då blir det julmys för hela slanten såklart.

 8. Haha vilken busig bror!! :D Jag undrade genast vad som hände sen! Blev det panikinslagning av julklapparna, eller blev julklappsutdelningen utan julpapper?:D Mitt tidigaste julminne var nog när jag avslöjade att morfar var tomten! :D
  Vi gjorde likadant med julklapparna. Vaknade och fick ta en julklapp under granen, och så blev julklappsutdelningen mot slutet av eftermiddagen eller närmare kvällen. Det var en väldigt otålig väntan… :D
  Jansson, ägghalvor med räkor samt lax är mina måsten på julbordet.
  Som barn klädde vi granen kvällen före julafton, men som vuxen vill jag få njuta av den lite längre än så! :)
  Julkorten blir numera liggande på köksbordet, för det går inte att sätta dom på kylskåpet längre pga träfronten på dörren.

  1. Eller hur! Jag minns tyvärr inte vad som hände sen, men det är något jag definitivt kommer fråga min mamma om nästa gång vi hörs. :)
   Haha ojoj, vad blev det för reaktion från dig då?

 9. Jag äter knappt någonting alls på julbordet men ett måste här är köttbullar, prinskorv och julost :)

  1. Vad kul att du är med! :D
   Haha, ja klart jag ville ha upp lite julfrågor eftersom jag älskar julen, det kunde jag inte låta bli. Varsågod! Och klart det kommer även nästa år! :)

 10. Va roligt att läsa dina svar!
  Haha… jag var en mästare på att öppna julklappar när jag var liten. Min mamma la dem högst upp på en bokhylla men jag lyckades alltid öppna upp ett hörn utan att hon såg och jag visste alltid vad jag skulle få för grejer i förhand.

  Mina barn har tagit efter min talang så jag måste oxå gömma alla paket högt upp utom räckhåll… sådan mor, sådana barn… Haha…

  Ha en fin kväll,

  kram kram

 11. Åååh älskar dina frågor, tycker alltid att det är så roligt att läsa. Brukar fortfarande öppna julklappar nån dag innan jul som din bror, men öppnar bara mina litegrann, sen tejpar jag igen. Är lite dålig på överraskningar, hehe <3 Kram!

 12. Förr när man eller det skickades en massa julkort sparade vi dem i en jullåda med rosettband runt dem. Som barn klädde vi alltid granen kvällen innan julafton men det tyckte jag alltid var fel så nu blir det lite när det passar oss bäst.

 13. Bra frågor! Jag har bara bra minnen från när jag var barn men trots det tycker jag verkligen inte om jul, har ingen riktig anledning till det dock :/

 14. Hos oss har vi alltid firat hos någon i släkten och presenterna har alltid delats ut på kvällen och kalle måste man ju se på! God jul! :)

 15. Oh va kul att läsa svaren på frågorna! Alltså rödbetssallad är bland det godaste jag vet, jag skulle kunna äta köttbullar och rödbetssallad varje dag om jag fick! haha! Denna gången hinner jag inte svara på frågorna, men nästa gång :D

 16. Ja, rödbetssallad är ju ett måste för det mesta, men jag åter det året om med köttbullar på mackan, så på jul håller jag stenhårt på rödkål istället 😅

 17. Vilket roligt julminne! Jag menar så här efteråt. Det kanske inte var helt kul just när ni upptäckte alla de sönderrivna paketen. På mitt julbord är grönsaker ett måste. Alltså jag är köttätare och äter mycket animaliskt men ett julbord utan grönsaker är alldeles för kompakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.