Fem en fredag v. 24: Dagens ord

Något på tv imorse fick mig att skriva in ”Dagens ord” på Google. Det ledde mig till SAOB som har just detta. Dagens ord torsdag den 11 juni (när detta skrevs) var sigmarsört. Etymologin löd såhär:

[(med översättning av efterleden) av t. si(e)gmarswurz, si(e)gmarskraut (sen mht. sigmarchkraut); jfr mht. sigemarswürz, maskros?; sannol. till personnamnet SIGMAR (möjl. åsyftande en tänkt förmåga att skänka seger l. läkedom; jfr SEGER-LÖK, -ÖRT samt fornlågfrankiska sigimāri, segrare, eg. appellativisk anv. av personnamnet)]

— SAOB

En åldrad betydelse löd såhär:

a) Malva alcea Lin., rosenmalva, rosenkattost. Franckenius Spec. A 2 b (1638). Den örten som wexer i trägårdar och på gårdarna benemd Kattost och Sigmarsört, hon hafwer sitt namn af Sigge, som war Herculs och Odens tilnamn. Rudbeck Atl. 1: 747 (1679). Dens. HortBot. 4 (1685).

— SAOB

Går det att ställa några frågor kring detta, tro?

Deltagare förra veckan som länkade: Pärla, Karoleen, Madeleine, Boklysten, Monika, Anette, Klimakteriehäxan, Mrs Calloway, Hannele, BP, Lillian, Paula, Gerd, Kina, Musikanta, Ingrid, Bokdamen, Susie, Tant Augusta, Annie, Emilie, Åsa, Inger, Susanne, Helen, Saija.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag.

 1. Vilken är din relation till begreppet ”gröna fingrar”?
 2. Vad skulle du vilja ha i din drömträdgård/balkong?
 3. Hur kryddar du helst din mat?
 4. Vad för typ av växter gillar du bäst?
 5. Om du fick sätta ett namn på en växt, vad skulle det vara?

Vilken är din relation till begreppet ”gröna fingrar”?
Ingen alls. Jag har så icke-gröna fingrar det bara går. Inte ens en garderobsblomma lyckas överleva hemma hos oss. Det finns i skrivande stund 4 (eller 5, men den känns halvdöd) levande växter hemma hos oss och det är ett mirakel.

Vad skulle du vilja ha i din drömträdgård/balkong?
Så lättskötta växter det bara går. I en trädgård får det gärna vara färgglatt, och med massa bärbuskar! Jordgubbar hade inte varit fel.

Hur kryddar du helst din mat?
Med mycket vitlök!

Vad för typ av växter gillar du bäst?
Som sagt, lättskötta. Även växter som är lite ”yviga”, har de färger ska de vara klara.

Om du fick sätta ett namn på en växt, vad skulle det vara?
Kanske drygt med mitt eget namn, men en Asile kanske vore något.


You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Jaja, inte helt relevanta men ändå fem frågor. Nu är jag pepp på helg och morgondagens roadtrip till Sandviken. Dags att titta på sommarstuga! Ha en finfin helg!

You may also like

13 kommentarer

 1. Lycka till i Sandviken, hoppas det är precis lika trevligt som du hoppas! =) Asile låter som en vacker växt, hur ska den se ut? =)

 2. Här har du verkligen gjort en gedigen research:-)
  Visste inte att vi var sååååå lika, men vad gäller dina svar så är dom i stort sett identiska med mina. Å vi har bara tre växter som alla är självgående som tur är. Nej, det är inte av plast utan de behöver bara ”dricka” max en gång i veckan:-)

 3. Vitlök är verkligen en toppen krydda i maten, nyttig på många sätt dessutom. Även lättodlad. ;)

 4. Glömde påpeka att jag kör en egen ”dagens ord” – finns 80 stycken, jag publicerar dem när jag ramlar över ett ord som kan kännas nytt, praktiskt, tokigt, dagsaktuellt …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.