Syrligt god citronpasta

Det här är ett så enkelt recept att det egentligen inte behöver ett eget inlägg, men så får det bli. Det var många som var nyfikna på den citronpasta jag brukar göra, och som jag tidigare utnämnt en av mina paradrätter – så håll i dig nu för du kommer inte tro så enkelt det är. Det kanske bara blir ett stort antiklimax detta – jaha, var det allt? Men hur bra är inte det då, med ett enkelt recept som är klart på 10 minuter? Läs vidare för denna citronpasta:

citronpasta

Jag börjar med att koka pasta för 4 personer. Alltid bra att ha någon matlåda i frysen om det blir över (det blir det inte så ofta hemma hos oss när jag gör denna).

citronpasta

Medan pastan kokar börjar jag med själva citronsåsen. Till 4 personer räcker en burk créme fraiche, vill man ha det krämigare eller kokar mer pasta kan man ta två (ofta gör jag med två för att det blir så gott). Medan den blir varm smular jag även i en tärning grönsaksbuljong (två om jag använder två burkar créme fraiche). Jag rör sen om så den löser upp sig.

citronpasta

Sen kommer vi till det som gör hela rätten – citronen! Om man är lat som jag häller man i citronjuice, annars kan man pressa i en citron och gärna lite av skalet. Hur mycket juice? Det är en smaksak – jag brukar ha i drygt 0,5 dl juice till en burk créme fraiche. Smaka och känn hur mycket citronsmak du vill ha helt enkelt. Jag vill ha mycket smak!

Medan såsen blir varm slänger jag dessutom i en förpackning med strimlad skinka i den. Här kan man göra som man vill. Det funkar att steka bacon till istället för att använda skinka, eller så väljer man ett vegetariskt alternativ. Vill man bara ha citronsås fungerar det såklart också! Vad skulle du ha till?

När pastan är klar och vattnet har runnit av häller jag i citronsåsen i pastan och blandar. Klart att servera!

Receptet på citronpasta i korthet:

  • Pasta till 4 personer
  • 1 burk créme fraiche
  • 1 citron eller citronjuice, valfri mängd beroende på önskad smak
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 paket strimlad skinka alt. stekt bacon eller annat valfritt tillbehör

Koka pastan. Häll créme fraiche i en kastrull och låt bli varm. Smula i grönsaksbuljong och häll i citronjuice. Rör runt så grönsaksbuljongen löser upp sig. Häll i strimlad skinka. När pastan är klar låter du den rinna av för att sen hälla över citronsåsen och blanda med pastan. Klart för servering!

Hoppas du får en trevlig helg!

You may also like

15 kommentarer

  1. Men åh va gott! Har verkligen sett fram emot det här receptet 😍 Visst borde de gå att använda sig av kycklingbacon istället? Äter inte fläsk men vill gärna prova receptet 😃

  2. Den där känslan när du kommer tillbaka till en blogg i EXAKT rätt tid! Tack så mycket för receptet, tänker nog pröva det även med kyckling tror jag.Ja.. kanske garnera med någon kvist timjan till och med..

  3. Du har rätt, går lätt och snabbt att göra men den ser så himla god ut! Måste testa. Tack för receptet 😊😊

  4. Alltså det här hade min man ÄLSKAT, jag är lite sådär med syra i maten. Men jag kanske ska fjäska på mannen och bjuda på det en dag. KRAAAAAAM

  5. Så roligt att du delar med dig av receptet!😊 Jag var en av alla som ville veta hur du lagar citronpastan!😁 Den verkar riktigt god, och jag kan tänka mig att smaken är riktigt fräsch. Den här ska jag absolut göra!😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.